Прокуратурата: Няма престъпление от длъжностни лица от ВМА

Прокуратурата: Няма престъпление от длъжностни лица от ВМА
A A+ A++ A

Военно-апелативната прокуратура извърши служебен контрол на постановлението на Софийската военно-окръжна прокуратура за отказ да се образува разследване по доклад от вътрешен одит на ВМА, както и допълнителна проверка. Няма достатъчно данни за извършено престъпление, става ясно от постановление, изпратено и до медиите. Повод за него беше казус с бившия шеф на болницата и доскорошен здравен министър Николай Петров.

Повторната проверка бе по одитен доклад на Министерството на отбраната, в който се обсъжда законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за период от три години. Както софийската военна прокуратурата, така и горната инстанция не е намерила достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА.

 

При извършения служебен контрол е установено, че първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател. За това се стига и до повторна проверка.

От Военно-апелативната прокуратурата обаче предлагат наблюдаващият прокурор Адалберт Кръстев да бъде дисциплинарно наказан за формално извършване на началната проверка по случая.

И въпреки че не са намерени данни за престъпление, военните прокурори пращат случая на АДФИ заради констатирано нарушение по правилника за прилагане на закона за обществени поръчки.

Проф. Николай Петров подаде оставка като здравен министър в края на октомври, ден след като бе излъчен телевизионен репортаж, в който се твърди, че като шеф на ВМА той е поверил изпълнението на обществени поръчки за медицински изделия за 1.6 млн. лв. на консорциум с участието на зет му. Журналистическият материал се позоваваше на одит доклад, по който прокуратурата е отказала да образува разследване.
 

Впоследствие стана ясно, че става дума за индикативна сума, а изплатените пари за три години възлизали според зам.-министър на около 300 000 лева.  Междувременно на 10 ноември парламента освободи от поста проф. Петров и назначи като здравен министър Кирил Ананиев, който преди това бе зам. финансов министър и председател на Надзорния съвет на Здравната каса.

#Софийската военно-окръжна прокуратура #ВМА #Николай Петров #Адалберт Кръстев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"