Избраха България за член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО

Избраха България за член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО
A A+ A++ A

България бе избрана за член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, съобщиха от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, предава news.bg 

С мнозинство от 168 гласа от 184 гласували страни, на 9 ноември България бе избрана за член на Изпълнителния съвет на Организацията за периода 2017-2021 г.

В Изпълнителния съвет на организацията има 58 държави-членки. Той се избира от Генералната конференция. Там обсъждат и дават препоръки по програмата на Организацията, както и по целесъобразността на бюджета.

Изпълнителният съвет се произнася по приема на нови държави в ЮНЕСКО. Той предлага на Генералната конференция номинирането на Генерален директор, разглежда изпълнението на заложените дейности, свиква международни конференции по теми от дневния ред на Организацията.

България бе член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО с пълен четиригодишен мандат в периода 1994-1997 г. и с двугодишен мандат в периода 2007-2009 г.

Избирането за трети път на България в Изпълнителния съвет е доказателство за приноса на страната ни в изпълнение на приоритетите на Организацията, свързани с политиките в областта на образованието, науката, културата и младежта.

Участието ни в този ръководен орган на ЮНЕСКО ще допринесе за още по-активната роля на страната ни в осъществяването на Целите на устойчивото развитие 2030.

Припомняме, културният министър Боил Банов ще участва и в церемонията по изпращането на Ирина Бокова, която бе начело на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура - ЮНЕСКО, в продължение на 8 години. 

Бившият френски министър на културата Одри Азуле е новият генерален директор на организацията за наука, образование и култура на ООН - ЮНЕСКО.

#ЮНЕСКО #България #член #Генералната конференция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"