Китайските медии акламират "поклонението" на Тръмп към Пекин

Китайските медии акламират "поклонението" на Тръмп към Пекин
Pixabay.com
A A+ A++ A

Удивително. Страхотно. Необикновени няколко дни. Това са част от реакциите в Пекин на посещението на Доналд Тръмп в Китай.

Китайските вестници и представители на академичните среди изразиха тези емоции днес, след като американският президент се отправи към следващата спирка от обиколката си в Азия, пише британският в. "Гардиън", цитира news.bg

"Китай трябва да бъде доволен", изтъква политологът Чен Даойън, наричайки посещението на Тръмп дипломатически триумф на китайския президент Си Цзинпин.

"Лидерът на световната сила номер едно току-що направи поклонение към него - по този естествен начин ще го видят всички китайци", допълва политологът.

"Тръмп приятно изненада мнозина, които преди година бяха дълбоко притеснени от търговска война, като се има предвид неговата остра реторика", подчертава заместник главният редактор на англоезичната версия на печатния орган на Китайската комунистическа партия.

"Тръмп също така изненада мнозина със сравнително доброто си отнасяне към отношенията между САЩ и Китай, включително установяването на близки работни и лични отношения с президента Си Цзинпин", се допълва в статията.

През миналата година ученият от университета "Фудан" Шен Дингли предложи затваряне на китайското посолство във Вашингтон в знак на протест срещу ангажимента на Тръмп с Тайван.

След посещението тази седмица Шен вече е на тотално различна позиция. "Повече от успех", акламира експертът по международни отношения посещението на Тръмп.

"Тръмп се държа умерено и с уважение... Той показа уважение към лидерите на Китай и културата на Китай... Си направи Тръмп по-добър президент", пише Шен Дингли.

Заглавните страници на контролираните от Китайската комунистическа партия вестници са изпълнени с големи и идентични снимки на лидерите на двете най-големи световни икономики и със заглавия, отбелязващи как "другарят Си" и неговият капиталистически гост са се разбрали "да дадат пълен израз на идеята за дипломация на ниво държавни глави на двете страни".

В статия в официозния рупор на партията се разказва за сцени от прощалния банкет в пищна зала от времето на Мао Цзедун, използвана да смайва чуждестранни държавни глави. "Голямата зала на Златната зала на народа изглеждаше блестяща и великолепна за това голямо събиране на изтъкнати гости", пише официозът.

"Си Цзинпин посочи, че макар че има огромен океан между Китай и САЩ, географското разстояние никога не попречи на тези две велики страни да се срещат... Както се казва в старата китайска поговорка: "Никакво разстояние, нито дори далечни планини и огромни океани никога не могат да попречат на хората с постоянство да стигнат до местоназначението си", допълва органът на партията.

#Пекин #Доналд Тръмп #Китай #Азия #Си Цзинпин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »