Китай ще разшири достъпа на чуждестранни компании до финансовия си сектор

Китай ще разшири достъпа на чуждестранни компании до финансовия си сектор
A A+ A++ A

Китай ще разхлаби ограниченията върху чуждестранните дялове в китайски финансови институции и ще намали митата за внос на автомобили, заяви днес китайският заместник-финансов министър Чжу Гуаняо след критиките от САЩ и други търговски партньори на страната, предаде Асошиейтед прес, цитира БНТ. 

Гуаняо каза на брифинг след посещението на американския президент Доналд Тръмп в Китай, че Пекин ще вдигне тавана за дяловете, които чужденци могат да притежават в компании за ценни книжа и управление на активи от 49 процента на 51 процента, а след три години напълно ще ги отмени. Китай също така ще вдигне тавана за дялово участие на чужденци в застрахователните компании, а напълно ще премахне ограниченията след пет години, допълни той.

С други думи, чуждестранните собственици ще могат изцяло да притежават такива компании след три до пет години, посочи Чжу пред журналисти.

Решението изглежда е взето предвид нарастващото недоволство в чужбина от търговския излишък на Китай и налаганите пазарни пречки.
Освен това Китай ще отмени ограниченията за чуждестранно дялово участие в банки, каза Чжу, но не посочи кога ще влезе в сила мярката. Досега отделен чуждестранен инвеститор може да притежава до 20 процента в една банка, а чуждестранната собственост в една банка може да бъде общо 25 процента.

Пекин също така постепенно ще намали митата за внос на автомобили, каза Чжу без да даде повече подробности.

Отварянето е решително и резултатът ще бъде широкомащабен, изтъкна Чжу.

Тръмп обяви за приоритет свиването на търговския дефицит на САЩ с Китай, който миналата година бе 347 милиарда долара. Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос каза, че това е било основна тема на разговорите с китайския президент Си Цзинпин. 

#Китай #финансови институции #внос #Пекин #компании

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"