Русия съгласна да работи със САЩ за решаване на кризата със Северна Корея

Русия съгласна да работи със САЩ за решаване на кризата със Северна Корея
A A+ A++ A

Кремъл коментира призива на американския президент Доналд Тръмп за съвместна работа с Русия, за да бъде разрешена кризата на Корейския полуостров.

"Президентът Путин многократно говори за необходимостта от тясно сътрудничество на всички заинтересовани страни за разрешаването на кризата около Северна Корея. В това отношение призивът за сътрудничество за разрешаване на този проблем, който беше изразен гласно от американския президент, със сигурност звучи най-малкото в съответствие с последователната и добра позната позиция на нашия президент", изтъкна прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Изявлението дойде в отговор на журналистически въпрос относно думите на Доналд Тръмп по време на пресконференцията с китайския му колега Си Цзинпин, а именно: "Времето изтича бързо. Трябва да действаме бързо. Надявам се, че Китай ще действа по-бързо и по-ефективно от всеки друг. Аз също така призовавам Русия да помогне за преодоляване на тази потенциално много трагична ситуация."

Призивът на Тръмп идва ден, след като той настоя Китай и Русия да ограничат дипломатическите си отношения и да прекъснат икономическите си връзки с Пхенян, предизвиквайки отговора на Пекин, че той изцяло се придържа към ангажиментите си по отношение на севернокорейската криза.

От своя страна руското външно министерство заяви, че Москва никога не е подкрепяла пълно ембарго по отношение на КНДР и отново призова всички страни да разгледат "двойния план за размразяване" на Русия и Китай, който досега беше отхвърлян от Вашингтон.

Според предложението на Москва и Пекин, обявено за първи път през лятото вследствие на безпрецедентното напрежение на фона на ракетните и ядрени опити на Пхенян и ескалацията на враждебната реторика между севернокорейския вожд Ким Чен-ун и Тръмп, Северна Корея трябва да преустанови извършването на ядрени опити, а САЩ и Южна Корея трябва да се въздържат от провеждане на съвместни военни учения, за да се успокои напрежението.

През август Китай реши да забрани частично вноса от Северна Корея след многократни призиви на американския президент, настоявайки Пекин, най-големия търговски партньор на КНДР, да окаже по-голям натиск върху Пхенян. Тръмп приветства усилията на Пекин и призова Москва да му помогне с разрешаването на кризата на Корейския полуостров.

#Кремъл #Доналд Тръмп #Русия #Корейския полуостров #Китай #Москва #Пекин #Северна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"