Сред българските гвардейци вече марширува жена

Сред българските гвардейци вече марширува жена
Аню Ангелов изказа съжаление, че все още няма жена генерал или адмирал, като изрази надежда, че до пет-шест години това ще бъде факт. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Националната гвардейска част от няколко дни служи жена и практически всички звена на Българската армия вече има дамско присъствие, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

„Няма „стъклен таван" в българските въоръжени сили, който да препятства кариерното развитие на жените," увери военният министър, цитиран от БТА, по време на международната конференция по проекта на НАТО „Ролята на жените в сигурността и отбраната" в София.

Аню Ангелов изказа съжаление, че все още няма жена генерал или адмирал, като изрази надежда, че до пет-шест години това ще бъде факт.

„Имаше и все още има предразсъдъци в основния команден състав по отношение на това колко, на какви длъжности и как да се развиват жените военнослужещи, особено за високите нива в йерархията. Процесът не е бил и не е безпроблемен, но аз вече не мога да си представя нито едно военно формирование или структура без безспорния професионализъм и специфичния подход към службата на жените в униформа при решаването на важни въпроси," коментира министърът на отбраната.

По думите му отбраната и сигурността не са и не могат да бъдат запазена територия за мъжете във въоръжените сили и силите за сигурност.

„Преди 20 г. обаче това далеч не беше така, жените в униформа във въоръжените сили бяха в много малък брой ограничени специалности, позиции и длъжности. Днес постепенно преодоляваме този стереотип," каза още Аню Ангелов, по чиито думи задачата не е лека.

Той уточни, че през 2010 г. и 2011 г. са премахнати всички нормативни и фактически бариери пред включването на жените на всички нива в армията. Вече не съществуват дейности и специалности, ограничени за постъпване на жени на военна служба.

„Към момента жените в армията са малко над 14% от личния състав, основно те са от войнишкия, по-малко - от сержантския състав, и, за съжаление, значително по-малко са от офицерския състав - около 1,41%," добави Аню Ангелов.

По думите му, този процент далеч не е достатъчен и трябва да се повишава в бъдеще, за което ще се направи всичко възможно.

„България и САЩ са съюзници в НАТО, но се обзалагам, че много от вас тук днес не са наясно, че сме и съперници," каза на конференцията Мари Йованович, заместник-помощник държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси.

Тя добави, че двете страни се съревновават с близки резултати по отношение на процента на жени на военна служба - в България малко над 14%, в САЩ - 14,6%.

Мари Йованович изтъкна необходимостта на жените да бъдат предоставени възможности за обучение.

„Борим се с доста предразсъдъци. Изключително много разчитаме на журналистите за преодоляване на паттриархалните традиции за ролята жените в българското общество. Само две са жените с чин „полковник" в армията ни," коментира пред БНР подполк. Невяна Митева.

Според нея жените имат какво да дадат при ситуации като преодоляване на кризи.

„Възприемаме козируването като нещо нормално, то е резултат от всичките ни усилия и цялото професионално израстване. Жена генерал звучи нормално в страните членки на НАТО. Надяваме се това да се случи и в България," добави тя.

#Аню Ангелов #отбрана #НАТО #жени #полковник #генерал #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"