Фискалният резерв на България нараснал до 6,5 млрд. лв.

Фискалният резерв на България нараснал до 6,5 млрд. лв.
По думите на Симеон Дянков до края на юли, когато предстоят разплащания от Брюксел, фискалният резерв ще достигне около 7 млрд. лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Фискалният резерв на България се увеличи до около 6,5 млрд. лв. след получените във вторник следобед средства след операцията по емитиране на еврооблигациите от 2 юли, похвали се финансовият министър Симеон Дянков.

По думите му до края на юли, когато предстоят разплащания от Брюксел, фискалният резерв ще достигне около 7 млрд. лв., предаде БГНЕС.

Всички тези документи са тук и ще бъдат предоставени на народните представители в библиотеката на Министерството на финансите, заяви той, показвайки на медиите обемна папка.

„Смятам, че това ще помогне и на бъдещи екипи, които се занимават с облигации, и вече пътят на България към този пазар е добре отворен“, добави Симеон Дянков.

Той се оплака, че екипът му изпитал големи затруднения да намери документите от предишните подобни транзакции, някои от които просто липсвали в Министерството на финансите.

Симеон Дянков изрази подкрепа за проектозакона за здравното осигуряване, разгледан от депутатите на първо четене във вторник, но по думите му, това е трябвало да стане преди година.

„Голяма част от проектозакона за здравното осигуряване е евродиректива, която на предишен етап беше предложена от Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването и не мина в този си вариант. Сега пробваме втори път, иначе срещу нас ще има процедура от Европейския съюз“, коментира още финансовият министър.

#Симеон Дянков #фискален резерв #еврооблигации #Министерство на финансите #здравно осигуряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"