Държавата с план срещу кибератаките

Държавата с план срещу кибератаките
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A
Броят на киберпрестъпленията у нас се увеличава, а държавата увери, че има планове за действие при кибератаки, макар информацията колко са атаките срещу сайтове на държавни институции да се оказа тайна. А междувременно 24% от всички икономически престъпления срещу бизнеса в България са следствие на злонамерени действия в мрежата. Това стана ясно по време на пресконференция на хостинг компанията ICN.bg, на която бяха представени данни за най-популярните онлайн заплахи. Сред най-разпространените атаки в мрежата е т. нар. DDoS (Distributed Denial of Service или отказ от услуга), целящи спирането на достъпа до онлайн услуги чрез претоварване на сървъра, използването на фишинг мейли и сайтове, както и пробивите на слаби пароли за достъп до информация.

Според статистиката, 37% от компаниите у нас нямат план за действие при кибератака, 14% нямат намерение да имплементират защити срещу такава уязвимост, а 21% дори не знаят за съществуването на подобни практики.

Съгласно данни от проучването, най-честите мишени на кибератаки стават IT услуги като Cloud и SaaS (58%), следвани от финансовия сектор с 28%. В същото време 6% от кибератаките отиват към онлайн медии, 4% към електронна търговия и 4% към телекомуникации и други. 75% от заплахите са насочени към уеб приложения. 74% от потребителите в мрежата биват атакувани неколкократно, а 19% са били атакувани над 10 пъти през първото тримесечие на 2017 г.

"Като най-актуални в българското интернет пространство са финансовите престъпления на целия бизнес", заяви комисар Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" към ГДБОП. По думите му всяка една компания може да стане жертва на киберпрестъпление. Много от компаниите през последната година са станали жертва чрез кражба на мейли и кореспонденция. Явор Колев поясни, че фирми от топ 100 на българския бизнес са били ударени от страна на кибератаки. Стана ясно, че престъпниците в мрежата насочват интереса си към онлайн банкирането. Продължават и секусалните престъпления срещу деца и възрастни чрез профили в социалните мрежи.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »