Изказването на Найденов за продавачите на царевица е расистко, според БХК

Изказването на Найденов за продавачите на царевица е расистко, според БХК
Министър да каже „мургавите продавачи на царевица трябва да изчезнат“ заради имиджа на държавата е прецедент, заяви Красимир Кънев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изказването на министър Мирослав Найденов за „мургавите“ продавачи на царевица по плажовете е расистко, коментира председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев.

„Ако искаме да имаме реномето на добра европейска дестинация, туристическа, гледките с мургавите събратя, които обикалят и продават царевица, които продават слънчоглед и какво ли не на плажа, трябва да изчезнат. Това са стандартите. Ние сме в Европа, ако искат да извършват подобен тип дейност, ако искат да отидат в друга страна, където може, но в ЕС това са правилата за безопасност на храните“, каза по-рано Мирослав Найденов.

Той информира за предстоящите проверки на инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) по Черноморието, които ще се съсредоточат върху качеството на мазнината за готвене в заведенията за хранене.

По думите на Мирослав Найденов „разносната търговия“ противоречи на правилата за безопасност на храните в ЕС и трябва да бъде прекратена.

„За съжаление подобни изказвания се правят от много хора в България, но когато те се правят от министър, това означава, че те се правят от държавата“, каза Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, цитиран от БГНЕС.

Според него това означава, че държавата е расистка, щом думите са на член на правителството.

„Има политика, която е косвено дискриминационна, също и пряко дискриминационна, но министър да каже „мургавите продавачи на царевица трябва да изчезнат“ заради имиджа на държавата е прецедент“, допълни още Красимир Кънев.

Според председателя на БХК по този начин „това расистко изказване получава официален характер“, затова той призова и премиера Бойко Борисов да обърне внимание на думите на своя министър.

#Мирослав Найденов #БАБХ #Български хелзинкски комитет #БХК #Красимир Кънев #расизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"