Найденов: Мургавите продавачи на царевица развалят реномето на България

Найденов: Мургавите продавачи на царевица развалят реномето на България
По думите на Мирослав Найденов „разносната търговия“ противоречи с правилата за безопасност на храните в ЕС и трябва да бъде прекратена. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гледките с мургави събратя, които продават царевица и слънчоглед по плажовете, развалят реномето на България като добра европейска туристическа дестинация, коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„Ако искаме да имаме реномето на добра европейска дестинация, туристическа, гледките с мургавите събратя, които обикалят и продават царевица, които продават слънчоглед и какво ли не на плажа, трябва да изчезнат“, каза Мирослав Найденов, цитиран от БГНЕС.

По думите му „разносната търговия“ противоречи с правилата за безопасност на храните в ЕС и трябва да бъде прекратена.

„Ще бъдат санкционирани и тези, които продават храна по плажа, и тези, които носят отговорност. Концесионерът носи отговорност за спазване на законодателството на територията на концесията, така че той няма как да избяга от отговорност. Ако този с ръчната търговия се скрие и избяга някъде с чантата с царевицата, концесионерът няма къде да избяга. Тези здрави момчета, които събират парите по плажа за чадърите, да бъдат така добри да гонят тези с чантите, защото в противен случай ще си платят глобата те“, продължи земеделският министър.

Мирослав Найденов се закани самият той да „пообиколи плажовете“, но изрази предположение, че с появата му всички търговци на храна по плажа ще изчезнат.

Той обяви, че започват сериозни проверки на Българската агенция за безопасност на храните за това дали заведенията за хранене, основно тези по Черноморието, изпълняват всички изисквания за употребата на мазнините за готвене.

Причина за новия тип проверки са множеството сигнали и от миналата година, и от тази година за нарушения, свързани с мазнината, използвана за приготвянето на различни храни, които носят и риск за здравето на хората.

„Малките така наречени капанчета ги очакват много проверки, защото обикновено по-големите заведения могат да изпълняват изискването за различни съдове, в които се приготвя храната, да сменят мазнината, а на малките по плажа е по-трудно“, коментира Мирослав Найденов.

Министърът увери, че инспекторите на БАБХ са строги, а санкциите – респектиращи.

#Мирослав Найденов #Министерство на земеделието и храните #Българска агенция за безопасност на храните #БАБХ #мазнини #Черноморие #туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »