Семерджиев: Токът скочи заради преференциалните цени в закона

Семерджиев: Токът скочи заради преференциалните цени в закона
Тази информация трябва да помогне на депутатите да осъзнаят какви са последствията от решенията им, посочи шефът на ДКЕВР. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заложените в законодателството преференциални цени на електроенергията са основната причина за повишаването на тока с 13%, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

„Тази информация трябва да помогне на депутатите да осъзнаят какви са последствията от решенията им“, посочи шефът на ДКЕВР, цитиран от БГНЕС.

Ангел Семерджиев отново се позова на данните на ДКЕВР във връзка с повишаването на цената на електричеството с 13%, според които 7% се дължат на добавките за зелена енергия, а едва 1% е в резултат от сключени дългосрочни договори.

„Ние формираме цените по обективни данни на принципа, че приходите трябва да покриват разходите. Единствената ни политика е да ограничаваме всички признати разходи на дружествата, за да не станат те причина за повишаването на цените на енергията“, подчерта Ангел Семерджиев.

Според председателя на ДКЕВР няма капацитет за нова фотоволтаична енергия, тъй като след промените в закона максималната мощност е намалена от 12 000 на 4000 мегавата – квота, която е достигната след подписването на предварителни договори.

Ангел Семерджиев отправи и критики към EVN заради грешки в изчисленията, които не са отчели включени допълнителни над 200 мегавата от въпросния източник на електричество.

ДКЕВР прогнозират, че до края на годината ще има капацитет от 1400 мегавата енергия от ВЕИ при инсталирани до момента 600 мегавата.

Ангел Семерджиев коментира и решението на Европейската комисия от петък да отпусне допълнителни безплатни квоти по Европейската схема за търговия с емисии за енергийните сектори на България, Чехия и Румъния.

ЕК одобри исканията на трите държави, отправени през септември 2011 г., основавайки се на разпоредби, които допускат за определени страни – членки на ЕС, да бъде направено изключение от общото правило.

Според общото правило от 2013 г. енергийният сектор трябва да закупува всичките си квоти за вредни емисии на търг или на пазара, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

„Дерогацията на квоти за закупуване на емисии въглероден диоксид не е завършен процес, но има положителен отговор на нашите искания. Тъй като много от нашите централи са стари, необходимостта от закупуването на квоти ще ги постави в много неизгодно пазарно положение“, разясни Ангел Семерджиев.

#Ангел Семерджиев #ДКЕВР #ВЕИ #зелена енергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"