Тръмп: Повече няма да търпим провокациите на Северна Корея

Тръмп: Повече няма да търпим провокациите на Северна Корея
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е на официално посещение в Япония, увери, че Вашингтон няма повече да търпи провокационните действия на Северна Корея, съобщиха световните агенции, предава ДАРИК. 

"Осъществяване на забранени ядрени опити, пускове на ракети, които прелитат над Япония, застрашавайки сигурността на мирното население - САЩ повече няма да търпят подобно поведение от Северна Корея", заяви Тръмп на обща пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе.

Американският лидер подчерта за пореден път, че в момента се разглеждат всички варианти за решаване на севернокорейския проблем. 

Ядрената програма на КНДР е заплаха за цивилизования свят, каза той. "Някои казват, че риториката ми е силна, но вижте какво се случи със слаба риторика през последните 25 години".

Япония подкрепя политиката на Доналд Тръмп спрямо Северна Корея, заяви Шиндзо Абе. По думите му те двамата с американския президент са стигнали до единно мнение, че е възможно военно решение на проблема с КНДР.


По време на преговорите си в Токио по-рано днес лидерите на двете страни "успяха да демонстрират пред целия свят, че японско-американският алианс е непобедим", изтъкна Абе. Според него сега не е моментът за диалог с КНДР.

"Необходим е максимален натиск върху Северна Корея", заяви японският премиер. Той съобщи, че Япония ще разшири едностранните си санкции срещу КНДР "с цел да се реши проблема с ракетната и ядрената ѝ програма, също и въпроса с отвлечените японски граждани".

Токио ще замрази сметките на 35 частни лица и организации, уточни Абе и добави, че Япония ще продължи тясно да сътрудничи по севернокорейския проблем със САЩ и Южна Корея.

С оглед проблемите около Северна Корея Япония ще и купува повече различни въоръжения от САЩ и с тях ще може "при нужда" да сваля севернокорейски ракети, заяви Шиндзо Абе.

След разговора с него Тръмп съобщи по-специално, че двамата "са постигнали напредък по въпроса за двустранната търговия". По-рано президентът на САЩ бе заявил, че не смята текущите търговско-икономически отношения с Япония за честни и открити.

Тръмп разговаря след срещата с Абе със семейства на японци, отвлечени от севернокорейски агенти. Той също даде обещание Вашингтон "тясно да сътрудничи с Япония по този проблем" и изрази надежда отвлечените да бъдат върнати в родината.

Тръмп спомена за Мегуми Йокота - една от отвлечените японки, от трибуната на Общото събрание на ООН през септември, след което темата за отвлечените японски граждани отново се озова в центъра на общественото внимание.

По данни на Япония Йокота е била отвлечена от севернокорейските тайни служби на 15 ноември 1977 г. в град Ниигата, когато се връщала от училище. Тези предположения обаче бяха потвърдени официално едва през 1997 г., а през 2002 г. фактът бе признат и от Пхенян.

КНДР уточни тогава, че се е предвиждало отвлечените да преподават на севернокорейски шпиони японски език, да ги запознават с културата и обичаите в японското общество.

Тогава обаче КНДР съобщи, че момичето е починало, но експертиза на предадените останки откри, че те са на друг човек. Роднините на Мегуми, която би трябвало днес да е на 53 г., смятат, че тя е още жива, и до днес се надяват да се върне в Япония заедно с другите отвлечени граждани на страната.

В Япония бяха подадени вчера множество сигнали за бомбена заплаха - нещо твърде рядко за архипелага, отбелязва във връзка с визитата на Тръмп Франс прес.

Става дума за редица места в Западна Япония, далеч от Токио, където се намираше тогава американският лидер. Не бяха открити обаче никакви следи от експлозиви, нямаше и арести, допълва АФП.

#Доналд Тръмп #Япония #Вашингтон #Северна Корея #Шиндзо Абе #КНДР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »