Протестиращи железничари: Московски да се извини публично

Протестиращи железничари: Московски да се извини публично
Около 100 служители на БДЖ протестираха пред Министерството на транспорта с транспаранти и викове „Оставка“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Публично извинение от транспортния министър Ивайло Московски поискаха протестиращите железничари заради изказването му, че всички заловени за кражби служители на БДЖ са членове на синдикати.

Преди протеста на служителите от системата на БДЖ под прозорците на Министерството на транспорта заради съкращенията в куриерската служба Ивайло Московски заяви, че всички железничари, които имат криминални прояви, са членове на синдикатите.

Министърът каза още, че със сигурност ще има уволнения заради криминалните прояви и нарушения в системата на БДЖ.

Според него за евентуални забавяния в издаването на карти причината е изравняване на финансови взаимоотношения между БДЖ и НКЖИ.

След като заплашиха, че ще поискат оставката на Ивайло Московски, протестиращите настояха от постовете си да се откажат ръководителите на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров и Йордан Недев, предаде БГНЕС.

В началото на протеста представители на синдикатите успяха да засекат напускащия министерството на транспорта министър Ивайло Московски и лично пред него да представят исканията си.

Сред първите повдигнати теми бе тази за картите за пътуване, които според служителите на БДЖ са прибрани от началниците и служителите са принудени да заплащат пътуването с железниците.

В отговор Ивайло Московски заяви, че всички пътувания на работниците се осребряват, както и че всички поети от него ангажименти ще бъдат изпълнени.

Министърът обеща да няма и съкращения до края на годината, на което представителите на синдикатите отговориха с „министърът говори едно, Недев и Владимиров – съвсем друго“.

По повод собственото си изказване за кражбите в железницата Ивайло Московски заяви, че службите трябва да преценят кои са крадците, но отбеляза, че от синдикатите дори не били излезли с декларация по въпроса за кражбите в БДЖ.

Пред транспортното министерство освен сините и лилавите знамена на съответно Федерацията на транспортните работници „Подкрепа“ и КНСБ се виждаха и плакати с надписи „Назначете компетентно ръководство на „Холдинг БДЖ“, „Недев и Владимиров ВЪН!“, както и „Искаме заплати и работни места“.

„Не приемаме това, което се случва с нас, в тази железница няма компетентно ръководство, всичко, което се прави, е против железницата“, заяви председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев.

Малко след това си изказване той поведе събралите се около 100 протестиращи за скандиране „Оставка“.

„Бяхме за пореден път подведени, когато прехвърлихме колетната дейност на частен оператор, не се случи нищо по-добро“, продължи Петър Бунев.

Като причина БДЖ да не се развива, синдикалистът посочи ръководството на „Холдинг БДЖ“ – Владимир Владимиров и Йордан Недев.

Според Петър Бунев за последните 3 г. над 6000 железничари са загубили работните си места.

„Имаме обещано светло бъдеще през 2015 г., приветстваме хубавите неща, но какво ще правим до 2015 г.? Ще бъдем изхвърлени на улицата, ще бъдем безработни“, допълни синдикалният лидер и призова служителите на БДЖ да не спират да се борят за правото си на работа и за получаването на дължимите им възнаграждения.

„Не мога да разбера исканията на синдикатите, те се формулират на хаотични емоционални желания от тях“, заяви Ивайло Московски и подчерта, че няма как държавата да плаща и да финансира активите на частна структура.

#„Подкрепа“ #Йордан Недев #Владимир Владимиров #Холдинг БДЖ #КНСБ #Петър Бунев #Министерство на транспорта #протест #НКЖИ #БДЖ #Министър на транспорта #Ивайло Московски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"