Медведев: В света не трябва да доминира една валута

Медведев: В света не трябва да доминира една валута
A A+ A++ A

В света не трябва да доминира една валута.

Това обяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс, предаде news.bg 

Той съобщи, че Русия и Китай обсъждат свързване на националните си системи за плащане. Медведев призова за по-балансирана световна финансова структура.

Подчертавайки разпространението на китайската система за плащане UnionPay и усилията на Пекин да направи валутата си международна, Медведев подчерта на пресконференция в китайската столица, че Русия разработва своя система за плащане, известна като национална платежна карта "Мир".

В момента се обсъжда дали карта "Мир" трябва да бъде свързана с китайските разплащателни системи, изтъкна той на пресконференция с китайския си колега Ли Къцян.

Според него това би било "добра перспектива" и би довела до "избягване на тези проблеми, които понякога се появяват, когато използвате американските платежни системи", имайки предвид Visa и Mastercard.

Русия започна да създава карта "Мир" след наложените от Запада санкции през 2014 г. по време на украинската криза. Системата се използва предимно в Русия.

"Мисля, че колкото повече финансови инструменти има в съвременния свят, толкова по-стабилна ще е глобалната финансова система", категоричен руският премиер.

#валута #Русия #Дмитрий Медведев #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"