По молдовско радио тръгна програмата Български час на БНР

По молдовско радио тръгна програмата Български час на БНР
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

В Деня на народните будители в ефира на молдовското радио „Албена“ в гр. Тараклия, център на българската общност в Молдова, започва излъчване едночасово предаване на БНР - „Български час“.

Предаването е с културна, историческа, познавателна и музикално–образователна тематика. За сайта на медията ще бъдат предоставени още драматургични произведения, детски, младежки предавания и радиоенциклопедии. 

В района на гр. Тараклия живеят около 200 000 души, по-голямата част от тях потомци на преселили се от преди близо два века българи, или т.нар. бесарабски българи.

В Тараклия се намира единствения извън страната ни Български университет, а български език се изучава във всички училища в района. Разположението на предавателните мощности осигурява възможности за приемане на програмата на БНР и в Украйна, където има още по-голяма маса компактно българско население.БНР вече подава програми и за българите в Западните покрайнини.

Според подписано споразумение с Радиотелевизионен център „Цариброд“ още хиляди наши сънародници отвъд границата имат възможност да слушат „Седмицата на бързи обороти“ на програма „Хоризонт“, както и хумористични, детски и музикални формати, осигурени от програма „Христо Ботев“.

В момента се конкретизира споразумение за предоставяне на информация и за предавания на „Радио-телевизия Войводина“ (РТВ) в Нови Сад. За българите в района БНР ще подготвят програмни формати, които да подпомогнат работата на журналистите в медията.

БНР поднови и участието си в предаванията за една от големите български общности отвъд океана – в Торонто, Канада, чрез предоставянето на музика и актуални предавания за радиостнациите, имащи предавания на български език.

#Молдова #радио

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »