Конституционният съд потвърди отстраняването на президента Бъсеску

Конституционният съд потвърди отстраняването на президента Бъсеску
Румънският президент вече беше обект на подобна процедура за отстраняване от поста през 2007 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Конституционният съд на Румъния потвърди отстраняването от власт на румънския президент Траян Бъсеску.

Съдът одобри вота от миналата седмица на румънски депутати за отстраняване от власт на Бъсеску и назначаване на негово място на член на лявоцентристката управляваща коалиция, предаде АФП, цитирана от Дарик.

„Съдът отбелязва, че процедурата за отстраняване от задълженията на румънския президент Траян Бъсеску е уважена и че функцията му ще бъде поета от Крин Антонеску“, гласи решение на съда.

Близо две трети от румънците са готови да свалят от власт отстранения от парламента президент Траян Бъсеску, предаде „Ройтерс“.

Такива са резултатите от огласено проучване. Според него 64.2 на сто от румънците са готови да гласуват за неговото сваляне на референдума, насрочен за 29 юли.

Румънският президент вече беше обект на подобна процедура за отстраняване от поста през 2007 г. Тогава депутатите и сенаторите гласуваха импийчмънт на Бъсеску, но той оцеля на референдума, допълва агенцията.

През последните две години обаче популярността му спадна значително.

Дошлата на власт нова управляваща коалиция, в която влиза и Националнолибералната партия на Крин Антонеску, обвинява президента, че е нарушил конституцията, като си е присвоил правомощията на премиера и като е наложил мерки за строги икономии, които са довели до обедняване на народа, посочва АФП.

Бъсеску отхвърля обвиненията и твърди, че това е опит на националлибералите да контролират лостовете на властта и главно съдебната система.

Румънският президент предупреди, че случващото се ще изложи на риск стабилността и репутацията на страната.

#Румъния #президент #Траян Бъсеску #Конституционният съд #референдум #импийчмънт #Крин Антонеску

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »