Енергийното министерство се оправдава пред ЕК

Енергийното министерство се оправдава пред ЕК
България не е изпълнила малка част от изискванията на ЕК за интегриран пазар на газ, твърдят от МИЕТ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България не е изпълнила малка част от изискванията на ЕК за интегриран пазар на газ, съобщиха от българското министерство на икономиката и енергетиката.

По-рано днес Европейската комисия заяви, че ще дадe България на съд заради неспазване на правилата за газовите пазари.

„България остава да изпълни малка част от изискванията на Европейската комисия (ЕК) за интегриран пазар на природен газ, които са свързани с промяна в някои условия на транзитните договори с Газпром“, съобщиха от пресслужбата на МИЕТ.

Наказателната процедура срещу България е в ход от 2009 година, като през това време правителството работи активно за въвеждане на изискванията на Третия енергиен пакет и либерализиране на пазара.

Страната ни в голяма степен е изпълнила изискванията, с изключение на принципите в транзитните договори с „Газпром“, сключени през 2006 година.

Започналата съдебна процедура срещу България е по повод въвеждането на изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет, и по-конкретно – на регламента за условията за достъп до газопреносните мрежи. Документът изисква всяка държава да осигури равнопоставен достъп на трети страни до мрежата си и по този начин да гарантира конкуренцията на пазара.

Страната ни е инициатор на дискусия за необходимостта от прилагане на единна европейска енергийна политика и прилагането на общи принципи в правилата за търговия и транзит на природен газ между държави от общността и трети страни.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков нееднократно е поставял въпроса пред ЕК, включително и пред еврокомисарите по енергетика Гюнтер Йотингер и по търговските въпроси Карел де Гухт.

Общото разбиране, изразено в разговорите до момента, е, че проблемът трябва да бъде решен единно за всички държави от ЕС.

Подобна съдебна процедура на предишен етап е провеждана срещу Полша и Словакия, като Полша е използвала подкрепата на комисията при предоговарянето на новите договори за доставка на природен газ с руската страна.

Българското правителство ще търси промяна на някои от условията по транзитните газови договори с „Газпром“, където е необходимо, за да бъде страната ни напълно адекватна на европейските изисквания за свободен и конкурентен газов пазар.

#министерство на икономиката и енергетиката #МИЕТ #министерство #ЕК #Европейската комисия #Европейска комисия #газ #пазар #ЕС #Европейски съюз #достъп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"