Пълна бъркотия в София, спят на чували с бюлетини

Пълна бъркотия в София, спят на чували с бюлетини
Представители на секционни избирателни комисии в безкрайно чакане да предадат протоколите си в Софийската избирателна комисия. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Безредици се вихрят в Общинската избирателна комисия в София поради организационни неуредици, довели дотам представители на секционни комисии да нощуват върху чували с бюлетини.

ОИК в София, която се намира в столичната зала „Универсиада“, е изпълнена и заобиколена от премръзнали членове на секционни комисии, които не успяват да предадат своите протоколи от вчерашните президентски и местни избори.

Хората са на предела на силите си, включително и членовете на ОИК, коментира пред Дарик председателят на ОИК Марина Белчева. Над 3500 протокола няма как да бъдат обработени за няколко часа, отбеляза Белчева.

Около залата има полиция, паркирани са десетки маршрутки, софийски таксита и автобуси. Тази нощ масово представители на секционните комисии си тръгваха с протоколите и с бюлетините, без да са отчели резултатите.

Предиобед в понеделник пред залата все още имаше опашка от чакащи, които са там от неделя вечерта, като някои от тях са спали върху чувалите, за да си чакат реда, а в самата зала е било кошмарно. Всичко се е случвало много бавно и хората са били много изнервени, разказа още Белчева.

Екип на БГНЕС е влязъл в залата, където стотици изнервени и измръзнали членове на секционни комисии започнали да скандират „Мафия“. При опит от страна на охраната да бъдат изгонени журналистите, чакащите се противопоставили на полицаите, като питали „Защо ги гоните! Нека да снимат! Цяла нощ мръзнем като кучета навън!“.

За припаднали хора, хаос и дълги опашки при предаването на протоколите от секционните комисии в София съобщи и БНТ.

Според местни медии подобен безпорядък при предаването на секционните протоколи има и в други населени места като Бургас, Петрич, Сандански, Разлог.

„Многократно сме обявявали, че това са два избора в един ден. Всички общински избирателни комисии бяха предупредени да направят организация, но явно заради удължаването на изборния ден тя беше нарушена“, коментира пред БНТ хаоса с предаването на протоколите говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова.

Пред „Дневник“ Негенцова уточни, че ЦИК е изпратила свои представители в ОИК, които да се запознаят  с положението в София.

Диана Тонова, секретар на Общинската избирателна комисия (ОИК) към Столична община, обясни официално, цитирана от "Медиапул",  че има над 100% сгрешени протоколи, което означава, че всеки един протокол е сгрешен поне веднъж, но има доста случаи, в които грешките са повече от една.

По думите й това никога не се е случвало. В момента се извършва ръчно преброяване, след като са установени грешки в абсолютно всички протоколи. “Има случаи в район "Оборище", в които един и същ протокол е връщан 11 пъти”, каза Тонова, като уточни, че именно ръчното преброяване на над 2000 сгрешени протокола е забавило изключително много работата на ОИК, която се помещавав зала "Универсиада".

Тонова не прогнозира дали до края на деня ще приключи преброяването. Впоследствие членове на комисията казаха неофициално, че едва ли ще успеят за 24 часа, съобщава "Медиапул. По думите им имало няколко срива в компютърната система.

Тонова не коментира дали целият този организационен хаос може да доведе до промяна на изборните резултати и информацията на БНТ, че членове на секционните избирателни комисии са изхърляли бюлетини, защото им тежали.

“Всичко беше твърде сложно организирано. Ние създадохме максимални условия да бъдат приети всички протоколи, но се създаде излишна бумащина”, добави Томова и уточни, че седмици преди вота от ОИК са се опитвали да обяснят на Централната избирателна комисия, че изискването в зала “Универсиада” да се носят не само протоколите, но и всички бюлетини, неминуемо ще доведе до организационен хаос.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »