НАТО: Ракетите на КНДР могат да достигнат до Европа и САЩ

НАТО: Ракетите на КНДР могат да достигнат до Европа и САЩ
A A+ A++ A

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи КНДР за "глобална заплаха" и заяви, че подкрепя по-тежки санкции срещу тоталитарната държава, информира АФП, цитирана от news.bg 

Столтенберг направи коментара по време на визита в Токио, Япония, където се срещна с премиера Шиндзо Абе и с други представители на правителството, включително и с военния министър.

Ние сме толкова обезпокоени, колкото и вие относно провокативното, безразсъдно поведение на Северна Корея, каза той в реч пред група експерти по сигурност и отбрана.

"Това наистина е опасност, Северна Корея представлява директна заплаха за страните в този регион, включително Япония, но също е и глобална заплаха", предупреди Столтенберг.

"НАТО категорично подкрепя политически, дипломатически и икономически натиск над Северна Корея и ние ще приветстваме засилване на санкциите", добави той.

"Но далеч по-важно е да сме сигурни, че санкциите са напълно и прозрачно прилагани", каза още шефът на алианса.

"Знаем и вие знаете, че ракетите на Северна Корея могат да достигнат до Западното крайбрежие на САЩ или до по-голямата част от Европа", изтъкна Столтенберг.

Но този месец генералният секретар предупреди, че военни действия срещу Пхенян ще доведат до "унищожителни последици".

Столтенберг подчерта, че Вашингтон има право да се защити и да защити съюзниците си, но призова за повече дипломатически усилия.

"Не трябва да използваме военна сила, целта е мирно разрешение", смята той.

Морската сигурност, включително териториалните спорове в Южнокитайско и Източнокитайско море, също е основна тема на обсъждане по време на визитата на Столтенберг.

#НАТО #Йенс Столтенберг #КНДР #глобална заплаха #Токио #Япония #Шиндзо Абе #Северна Корея #САЩ #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »