Колко влака спряха? 218:85 за стачкуващите срещу БДЖ

Колко влака спряха? 218:85 за стачкуващите срещу БДЖ
Никой не знае точно колко влака спряха по време на стачката на работниците от БДЖ в четвъртък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Никой не знае точно колко влака спряха по време на стачката на работниците от БДЖ в четвъртък, като по стара традиция и синдикатите и ръководството на закъсалата държавна фирма изнесоха противоречиви данни.

Според Министерството на транспорта към 15:30 ч. влакове, спрели заради стачните действия днес са 85, или 40.5% от общия брой влакове, които трябваше да пътуват по разписание.

Бройката на стачкуващите служители в „Холдинг БДЖ" за деня пък била 444 души, което представлява едва 3.4% от общия брой на служителите в дружеството, отбелязват от министерството.

В Национална компания „Железопътна инфраструктура" са стачкували 492, като само 61 от тях са свързани с движението на влаковете. В процентно изражение стачкуващите са 3.8% от персонала в НКЖИ, твърдят още от министерството.

Според Националната компания „Железопътна инфраструктура" от всичките 335 гари, стачкуващи е имало на едва 30.

Стачни действия на служители на НКЖИ не е имало в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Горна Оряховица, Стара Загора, Ямбол, Карнобат, Видин, Враца, Карлово и др., като общият брой на стачкуващите в двете компании е бил 936 служители от над 26 000 персонал, което се равнява на 3.6%.

От обединения стачен комитет на КТ „Подкрепа“ и КНСБ пък съобщиха, че към 16.00 ч. от 264 пътнически влака, които е трябвало да се движат в цялата страна в интервала 8.00–16.00 ч., са спрели движение 218.

Това представлява 83% от общия брой на влаковете, които е следвало да се движат на 24 ноември. Останалите 17% от влаковете са се движели само по кратки регионални линии, съобщават от стачния комитет след края на първия ден от безсрочната ефективна стачка на работниците и служителите от българските железници.

Стачкували са работещите и в пътнически, и в товарни превози, като товарните влакове не са били обработвани.

„През целия ден бе оказван системен натиск върху стачниците на много места в страната. Той бе съпроводен с прилагане на локаут в противоречие със ЗУКТС, за което е сезирана прокуратурата“, заявиха още от стачния комитет.

Безсрочната ефективна стачка, организирана от КТ „Подкрепа“ и КНСБ продължава и утре.

От 8.00 до 16.00 ч. влаковете няма да се движат на територията на цялата страна.

#локаут #КТ „Подкрепа“ #КНСБ #синдикати #стачка #влак #БДЖ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници