Синоптици и политици си прехвърлят отговорността за наводненията

Синоптици и политици си прехвърлят отговорността за наводненията
A A+ A++ A

"Сутринта преди наводненията дадохме червен код за района",коментира директорът на НИМХ-БАН. Синоптиците са предупредили за наводненията в Бургаско, заяви пред НоваТВ Христо Брънзов, директор на Националния институт по метеорология към БАН, цитиран от news.bg 

Думите му са в отговор на изказването на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, според който синоптиците са подали жълт код вместо червен и така властите не са успели да реагират навреме на бедствието. 

"Прогнозата, която сме дали в 20 часа на 23-ти октомври, е с оранжев код. А наводненията бяха на 24-ти срещу 25-и. Така че още на 23-ти октомври ние сме предупредили. А сутринта на 25 октомври сме дали червен код за Бургаско. А наводнението беше вечерта", поясни Брънзов.

Христо Брънзов допълни, че българските синоптици работят с остарели средства и голяма част от тях работят на минимална заплата.

В същото време БСП са недоволни от ранното оповестяване за наводнения в Бургаско. Чудят сезащо система за ранно оповестяване за 1 милион лева, изградена за превенция от наводнения, не е предотвратила трагедията.

Правителството нищо не правело за превенция на наводненията, каквато позиция изрази тя пред медиите. За пример тя посочи наводненията в Мизия от 2014 г. От тогава още Корнелия Нинова настоява за контрол върху тези процеси.

Към момента ситуацията с язовирите на територията на област Бургас се нормализира. Инспектори от Главната дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръжения към тях" към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор продължават да следят всички водоеми на територията на региона. Продължават и огледите по места.

Припомняме, че след проливните дъждове на 24-25 Октомври 2017 г. (около 200л/кв.м.) инспекторите на ДАМТН установиха 7 броя язовири със скъсани стени. Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на яз. "Чотората", който е с обем от 100 000 м3. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Важно е да се отбележи, че под тези водоеми няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.

"Изключително неприятен инцидент. Няма нарушение на стените. Просто е имало голяма приливна вълна, тъй като става въпрос за каскади от язовири."Това коментира вчера в кулоарите на парламента икономическият министър Емил Караниколов по въпроса за състоянието на язовирите в Бургаско, което пострада сериозно при последните дъждове.

По думите му поддръжката на язовирни стени и съоръжения изисква много средства. ДАМТН не е собственик на язовирите, а общините нямат пари да извършат тези ремонти. "Водата е изключително важен ресурс", коментира още той. Икономическият министър настоя първо да се направи категоризация на язовирите, както и да се помисли за структура, която да ги управлява. "Някои язовири генерират печалби, други са на загуби", посочи той. По думите му основният проблем са финансовите средства за общините.

 


 

 

 

Припомняме, трима души загинаха при наводненията в област Бургас през нощта на 23 срещу 24 октомври. Най-тежко беше положението в община Камено, където беше обявено и бедствено положение. По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени. Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински сгради.

БЧК вече организира национална кампания за подпомагане на бедстващите хора след наводненията в Бургас.

Средствата от дарителската акция ще бъдат изразходвани за възстановяване на щетите в домовете на засегнатите от стихията, за осигуряване на консумативи и материали за хората в криза.

#НИМХ-БАН #Бургаско #ГЕРБ #Цветан Цветанов #жълт код

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"