Македония очаква старт на преговорите за присъединяване към ЕС

Македония очаква старт на преговорите за присъединяване към ЕС
A A+ A++ A

ЕС ще даде начална дата на преговорите за присъединяване на Македония, съобщава македонското издание MIA. "Очаквам Европейският съюз да демонстрира решителност и да даде на Македония дата за започване на преговори за присъединяване", коментира президентът на Македония Георге Иванов, който е на посещение в Белгия.

Иванов заявява, че всички европейски стандарти и принципи се приемат успоредно с преговорите за членство. "Страната става все по-европейска и се приближава към европейските стандарти с всяка затворена глава. Съюзът трябва да разбере, че процесът на разширяване не е чисто технически, а по-скоро политически и стратегически въпрос. Разширяването трябва да продължи, инвестициите са необходими в инфраструктурата и енергийната мрежа, защото солидарността е единственият начин да се изгради регион и континент на сигурност, мир и благоденствие", коментира президентът Иванов.

Според него забавянето на процеса на разширяване би направило ситуацията по-сложна, докато статуквото на интеграция в съчетание с предизвикателствата на икономическата криза и сигурността прави Балканите и Македония по-уязвими от външни дестабилизационни фактори.

"Кризата с имигрантите показа необходимостта от сътрудничество в областта на регионалната сигурност, за да се противопоставят на глобалните заплахи за сигурността. Добър пример за това сътрудничество е помощта, която получихме от няколко европейски държави за предотвратяване на незаконната миграция. Това е моделът, който Съюзът би трябвало да следва", смята Иванов. 

Македонският президент допълва, че "освен това, финансовата криза показа необходимостта от изграждане на мрежи от регионални пазари, за да бъдат конкурентоспособни на световния пазар. Инициатива 16 + 1 може да предостави подкрепа в това отношение, като даде възможност на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа да се свържат чрез инфраструктура, като по този начин ще завършат европейския проект за свободното движение на хора, стоки, услуги и капитал. Всичко това обаче е непълно, без третият елемент - разширяването на Съюза".

#ЕС #Македония #Георге Иванов #Белгия #европейски стандарти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници