Израел напада Иран, ако Тръмп се провали

Израел напада Иран, ако Тръмп се провали
A A+ A++ A

Израел е готов да прибегне до военни действия срещу Иран, за да попречи на Ислямската република да се сдобие с ядрени оръжия.

Това заяви израелският министър на разузнаването Израел Кац, цитиран от Ройтерс, предава news.bg 

На 13 октомври американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма да потвърди, че Иран изпълнява ядреното споразумение, с което позволява на Конгреса на САЩ в рамките на 60 дни да реши дали да върне санкциите срещу Ислямската република, свързани с ядрената програма.

Ако международните усилия, водени тези дни от президента Доналд Тръмп, не попречат на Иран да се сдобие с ядрени възможности, Израел едностранно ще предприеме военни действия, предупреди Кац в интервю по време на посещение в Токио.

Според него трябва да се направят промени в споразумението, за да е сигурно, че Иран никога няма да има способности да се сдобие с ядрено оръжие.

В миналото Израел е предприемал едностранни действия без съгласието на САЩ, включително въздушни удари по ядрен реактор в Сирия през 2007 г. и в Ирак през 1981 г.

Но атака срещу Иран би било рисково начинание, тъй като има потенциал Техеран да отговори, което пък да доведе до сериозен срив на финансовите пазари.

"Призовах японското правителство да подкрепи предприетите от президента Тръмп мерки за промяна на ядреното споразумение", каза още Кац и добави: "Въпросът е дали японските компании ще започнат да работят в Иран или не е много важен въпрос".

Визитата на Кац в Токио е преди заплануваната обиколка на Тръмп в Азия в началото на ноември.

Израелският министър на разузнаването поясни, че искат да се премахне крайната дата на споразумението и да се наложат по-тежки условия с цел спиране развитието на нови центрофуги от Иран, използвани за обогатяване на уран.

Той също така призова за налагане на санкции, за да не се позволи на Иран да създаде военна база в Сирия, от където да извършва атаки срещу Израел, както и да се спре ракетната програма на Техеран.

#Израел #Иран #Ислямската република #ядрени оръжия #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »