Археолог откри 400 загадъчни каменни структури в саудитската пустиня

Археолог откри 400 загадъчни каменни структури в саудитската пустиня
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Австралийски археолог използва Google Earth, за да идентифицира почти 400 недокументирани каменни структури в саудитската пустиня, създадени от хора преди повече от 2000 години, съобщи АФП.

Дейвид Кенеди от университета на Западна Австралия ръководи екипи, документирали много археологически обекти в Близкия изток. Той обаче каза, че не може да обясни значението на тези каменни структури, някои от които са на 9000 години.

"Те не се виждат ясно от нивото на земната повърхност, но погледнати отвисоко, от няколко десетки метра или повече, ако е от спътник, се очертават в цялата си красота" - каза Кенеди. Той ги оприличава на бариери - два вертикални стълба, свързани хоризонтално.

За първи път такива каменни структури са видени на място от саудитския любител археолог Абдула ал-Саид през 2004 г. През 2008 г. той идентифицира няколко цялостно с Google Earth. Именно той се обръща към Кенеди.
Дейвид Кенеди е специалист по въздушна археология. От 1997 г. той и екипът му са заснели хиляди каменни структури, предимно в Йордания. Някои от тях се използват като ловни капани.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"