Над 90% от новостроящите се жилища в София се продават преди Акт 16

Над 90% от новостроящите се жилища в София се продават преди Акт 16
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Над 90% от жилищата в новостроящите се жилищни сгради в София се реализират още преди издаването на разрешение за ползване (т.нар. Акт 16). Само останалите около 10% от апартаментите се продават след издаването на Акт 16.

Това коментира в анализ на жилищния пазар в столицата Диньо Добрев, изпълнителен директор на “СНД Кепитъл”, от което е част и компанията за имоти "Имотикон".

Компанията подчертава, че търсенето на жилищни имоти в столицата продължава да нараства, а покачването на цените не плаши купувачите, които са много по-добре подготвени и взискателни. Пазарът освен това се развива с добра устойчивост и икономически показатели.

Допълнителен контрол оказват банките, които се включват много активно при проверките и събирането на информация за обектите, посочват от компанията.

“Днешният купувач иска ново строителство, но не такова, което е завършено преди пет години, а такова, което той може да модифицира и довърши спрямо собствените си изисквания”, казва Добрев.

В следващите няколко години на пазара за недвижими имоти се очаква да излязат над 816 хил. кв.м жилищна площ, като това е статистика за жилищните комплекси и сгради, получили разрешение за строеж през последните две години.

Интересът на строителите продължава да расте и приоритет е намирането на достатъчно голям парцел с атрактивна локация, който да задоволи нарастващите нужди на пазара.

Най-желаната дестинация остава центърът на столицата, но поради голямото пренаселване, трафика и липсата на паркоместа фокусът и инвестиционните намерения се изместват към южните квартали на София.

Според компанията с най-бързи темпове се развива кв. „Манастирски ливади-изток“. До края на 2019 година само в района се очаква да се въведат в експлоатация 9 нови проекта, а още толкова очакват откриване на строителна площадка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »