За 3 години в СГС са образувани само 26 дела за корупция

За 3 години в СГС са образувани само 26 дела за корупция
A A+ A++ A

От януари 2015 година до сега в СГС са образувани 26 първоинстанционни дела за корупция срещу лица, заемащи високи държавни постове и срещу магистрати, предава news.bg 

От тези 26 дела само 13 са приключили. 8 са завършили с присъда и едно със споразумение. Останалите 4 дела са били прекратени или върнати за доразследване в прокуратурата.

12 от заведените дела са с насрочена дата за провеждане на заседание. Едно дело е със статут "образувано".

Най-старото дело е входирано през 2008 година и е срещу бившия директор на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Станислав Копаров. Делото е приключило с присъда на 10 март 2017 година.

Между делата присъстват и тези срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, срещу бившия зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин и срещу бившия заместник транспортен министър Савин Ковачев.

Между делата се отличават и тези срещу депутатите Светла Бъчварова-Пиралкова от БСП и Щерьо Щерев от ДПС, както и това срещу бившия зам.-министър на транспорта Антон Гинев (ДПС) и бившия народен представител Илия Илиев.

Останалите дела са срещу магистрати.

За сравнение за същия близо 3-годишен период в СГС са образувани 1 541 дела въз основа на внесен от прокуратурата обвинителен акт, като натоварването в Наказателно отделение на СГС не се изчерпва само с този брой дела. Броят е зависим и от постъпленията на други първоинстанционни дела - екзекватури, финансови санкции, екстрадиции, европейски заповеди за арест, по които е предвидена специална компетентност на СГС, както и на въззивни наказателни дела, чиито общ брой за същия период е над 8 300 дела

#СГС #ДЕЛА #корупция #Николай Ненчев #Христо Ангеличин #Светла Бъчварова-Пиралкова #Щерьо Щерев #Антон Гинев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?