Мощна кибератака с вируса „Badrabbit“, България е сред засегнатите страни

Мощна кибератака с вируса „Badrabbit“, България е сред засегнатите страни
A A+ A++ A

Транспортни компании, медии и държавни учреждения в Украйна, Русия, Турция, България и други страни бяха подложени вчера на кибератака с компютърния вирус "Badrabbit", предаде Росбалт, цитиран от ДАРИИК. 
 
Според съобщение за медиите на фирмата за компютърна сигурност ESET, сред нападнатите компютърни мрежи са тези на летището в Одеса, украинското Министерство на инфраструктурата, редакциите на руската информационна агенция "Интерфакс".

ESET е отчела стотици нападения с вируса "Diskcoder.D (Bad Rabbit)", който е нова модификация на вируса "Petya".
 
Предишната версия на Diskcoder беше използвана при кибератака през юни.
 
По-рано фирмата за киберсигурност "Лаборатория Касперски" съобщи, чe нападението с Bad Rabbit е насочено срещу корпоративни мрежи, припомня Росбалт.

Компанията за разследване на киберпрестъпленията "Group-IB" заяви, че е открила начин за предотвратяване на зашифроване на файлове, дори ако компютърът вече е заразен с вируса "BadRabbit", който вчера нападна компютри в Русия, Украйна и други страни, предаде ТАСС.

 За да се избегне заразата на компютри, свързани в мрежи, трябва бързо да се изолират машините, които предават вредните файлове. Освен това потребителите трябва да проверят, че резервните копия на мрежовите възли са актуални и пълни.

 Защитните мерки изискват и да се обновят операционни системи и системите за сигурност, както и да се блокират Айпи адресите и имената на домейните, от които се разпространява зловредният софтуер.
 
Освен това трябва да се блокират изскачащите прозорци, а паролите да се заменят с по-сложни и да не се държат в нешифрован вид.

Генералният директор на компанията "Group-IB" Илия Сачков съобщи пред ТАСС, че експертите са определили името на домейна, от който е започнало разпространението на вируса. Според него кибератаката има масов характер и вероятно не е насочена към конкретни цели.

#Украйна #Русия #Турция #България #кибератака #вирус #киберсигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"