Парламентът на Каталуния провежда ключова сесия в четвъртък

Парламентът на Каталуния провежда ключова сесия в четвъртък
A A+ A++ A

Парламентът на Каталуния ще проведе пленарно заседание в четвъртък. Това съобщи местен депутат от управляващата каталунска коалиция, цитиран от АП, предаде news.bg 

Мнозина се опасяват, че на заседанието ще се гласува за обявяване на независимост от Испания във връзка с последното развитие на кризата.

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон поиска провеждане на дебат и гласуване в парламента относно как да се отговори на плана на Мадрид. През уикенда испанското правителство обяви, че предприемат действия за поемане на пряк контрол над североизточния регион.

Луис Короминас от "Заедно за "Да" заяви, че предложението за провеждане на пленарна сесия в четвъртък е подкрепено от крайнолевия блок "Кандидати за народно единство".

Короминас обвини Испания, че действа "като диктатур" и нарече използването на член 155 от конституцията "безпрецедентен акт на институционално насилие".

"В този парламент няма да можем да дебатираме или да гласуваме инициатива без разрешението на Мадрид. Това не е демокрация", подчерта депутатът.

Блокът "Кандидати за народно единство" призова за "масово гражданско неподчинение".

Партията описа действията на Рахой като "най-големия агресор срещу гражданските, личните и колективните права на каталунския народ" от диктатурата на генерал Франсиско Франко, който почина през 1975 г.

Партията поясни, че ще отговори с гражданско неподчинение като форма на мирна съпротива.Тя добави, че до края на седмицата ще реши какви действия да предприеме.

#Каталуния #заседание #коалиция #Испания #Карлес Пучдемон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »