Тайфунът "Лан" взе пет жертви в Япония

Тайфунът "Лан" взе пет жертви в Япония
A A+ A++ A

Петима са загинали в Япония и още 85 - ранени при инциденти, предизвикани от връхлетелия страната мощен тайфун "Лан", сочат нови данни, цитирани от БНТ. По-рано бе съобщено за двама убити и над десет пострадали през вчерашния изборен ден.

63-годишен жител на град Фукуока е смазан от скеле, рухнало при силен порив на вятъра, съобщи днес телевизия Ен Ейч Кей. В град Кишивада на остров Хоншу се е удавила жена, чийто автомобил е бил завлечен в местна река от придошлите води. Останалите загинали са жертви на наводнения и свлачища в различни райони.

Пострадалите са предимно с контузии и счупени крайници при сблъсъци с откъртени от вятъра рекламни пана и носещи се във въздуха дървесни клони.

Над 81 хиляди жители на префектура Фукушима от остров Хоншу получиха днес указания спешно да се евакуират поради заплаха от наводнения. Администрацията призова хората чрез сайта си и разпратени есемеси в краен случай да се качват на покривите на жилищните сгради и да чакат помощ. В наводнените зони са изпратени спасителни екипи с лодки и хеликоптери, които да извозят нуждаещите се.

В голяма част от японската територия продължават поройните дъждове, донесени от тайфуна; на места през последните 3 денонощия са паднали над 800 милиметра валежи.

Междувременно се нормализира движението на влаковете, както и дейността на японските летища. Тайфунът "Лан" мина през Североизточен Хоншу, отдалечи се навътре в океана и днес ще се превърне в обикновена зона с ниско налягане. Засега обаче скоростта на ветровете в нея понякога надхвърля 30 метра в секунда, добавя ТАСС.

#Япония #тайфун #убити #пострадали #град Фукуока #валежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »