Костов: Борисов удовлетвори интересите на енергийната мафия

Костов: Борисов удовлетвори интересите на енергийната мафия
Според синия лидер премиерът Бойко Борисов е действал в полза на интересите на „енергийната мафия“. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Борисов е „удовлетворил интересите на енергийната мафия“, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Повишаването на цената на електричеството с повече от една шеста за фирмите в страната унищожава работните места в България и е тежък удар за икономиката, която става жертва на монополно високите цени“, каза Костов, цитиран от БГНЕС.

„Отговорността за това е изцяло на министър-председателя Бойко Борисов“, подчерта той.

„Беше проявена нерешителност и некомпетентност от негова страна, като се стигна до удовлетворяване на интересите на монополите или това, което наричаме енергийна мафия. Има причина НЕК да е в това състояние – три години премиерът и кабинетът му се опитват да прикрият злоупотребите на предишните правителства и това, че не спряха проекта „Белене“, е неговото мнение. „Сега това е цената на тези компромиси“, продължи Костов.

„Какво предлагат от ДСБ? Първо, ДКЕВР да престане да бъде на подчинение на премиера, защото директно обслужва неговите и на неговите приятели монополисти интереси“, каза още Костов.

„Второ, трябва да се създаде конкурентна среда за производителите на енергия, защото те в момента нямат стимули да се борят за по-ниска цена и оставят да нарастват вътрешните им загуби. Трябва да бъде закрит и БЕХ, а НЕК да бъде накарана да намали загубите в преносната мрежа, които търпи в момента“, продължи той.

„Трябва ни също енергийна борса, където да се продава и купува електроенергия в зависимост от условията, на които продават централите“, посочи синият лидер.

„Правителството на Борисов е субсидирало фирми на Ковачки като „Брикел“ и др., което също влияе на цената на ел. енергията“, напомни той.

„Важен елемент за обуздаване на монополните злоупотреби е да се извадят на светло дяловете на дружествата, които владеят повече от 5% на пазара“, предлагат от ДСБ. Този комплект от мерки може да тласне нещата в положителна посока, смята Костов. Идеята да се наблюдава ДКЕВР от НС е опит за отклоняване на вниманието според него. „В момента тази комисия и другата – за защита на конкуренцията, водят политика изцяло в услуга на монополите“, категоричен бе Костов.

#Иван Костов #Костов #лидер на ДСБ #Бойко Борисов #Борисов #премиер на България #ток #цена #енергийна мафия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"