Борисов защити интересите на българската диаспора пред Тереза Мей

Борисов защити интересите на българската диаспора пред Тереза Мей
A A+ A++ A

За нас е важно при преговорите, водени между Брюксел и Лондон, да бъде гарантирана правната сигурност на гражданите и това да е първостепенен приоритет. Това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на разговора си със своя британски колега Тереза Мей в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, съобщиха от МС.

"Това са висококвалифицирани специалисти, които дават голяма добавена стойност на британската икономика", заяви Борисов.

Той бе категоричен, че излизането на Великобритания от ЕС няма да наруши сътрудничеството и приятелството между България и Обединеното кралство. Борисов вижда силната обвъзрваща роля за добрите отношения между двете държави в голямата българска диаспора в Обединеното кралство.

По време на разговора Тереза Мей и Бойко Борисов бяха единни в мнението си, че България и Великобритания ще продължат доброто си сътрудничество за гарантиране на сигурността в Европа, за управлението на миграционните потоци и борбата с тероризма.

Британският премиер Тереза Мей посочи, че е запозната отлично с усилията на страната ни за опазване на границата на Европейския съюз и приветства българското правителство за постигнатото.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей покани Борисов да посети Обединеното кралство.

В белгийската столица българският премиер Бойко Борисов се срещна и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата обсъдиха приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

България се подготвя отговорно за своето първо председателство и в сътрудничество с останалите страни от Тройката председателства, заяви Борисов. Активно се работи с Естония за постигане на максимална приемственост по отворените досиета, каза Борисов.

Темата за Западните Балкани е важна не само за страните от региона, но и за целия Европейски съюз, е общото мнение на Борисов и Туск. Двамата обсъдиха организацията на срещата на върха през месец май 2018 г. в София, на която домакини са и българският премиер, и председателя на Европейския съвет.

Българското председателство създава подходяща обстановка за  обсъжданена европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, смятат те. Председателството ни е предпоставка за гарантиране на икономическото развитие на региона, неговата транспортна, енергийна, инфраструктурна и дигитална свързаност с Европейския съюз, смятат Туск и Борисов.

#Брюксел #Лондон #Бойко Борисов #Тереза Мей #Европейския съвет #ЕС #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"