Русия крие как ни ремонтира двигателите

Русия крие как ни ремонтира двигателите
A A+ A++ A

Нямаме гаранция за ремонта на двигателите за руските МИГ-ове. Това стана ясно във военната комисия в НС, на която бе изслушан министърът на отбраната Красимир Каракачанов и неговите заместници.

Експертите по приема на двигателите установила няколко разминавания. Основният проблем е, че липсвали оригинални формуляри на производителя. Двигателите пристигнали у нас с документи от ремонтната организация, а не от фирмата производител на двигателя, каквото е условието по договора.

Липсата на оригинален формуляр означава, че ние нямаме информация кога са произведени двигателите, колко време са работили, къде са работили. Цялата тази информация е изключително чувствителна за ВВС. Цялата процедура може да се атакува от фирми, които не са участвали в конкурса за ремонт. Затова МО пише до руския завод. Отговорът от там сочи, че заводът за ремонт е и завод производител на двигателите.

След проведена среща с доставчика е решено военният министър да изпрати писмо до РСК МИГ. От отговора на руската компания зависи дали ще продължим с ремонта или спираме.

Сред въпросите е дали производителят и формата, извършила ремонта са една и съща организация. Искаме отговор защо руската страна не казва къде е летял този двигател, кой е бил пилотът и т.н. Искаме да знаем и какъв е остатъчният ресурс на двигателите, за да не се окаже, че след ремонта той не е достатъчен. Нашият военен аташе в Москва ще прецени и инспектира на място оригиналните формуляри, които към момента Русия не ни дава.

"До края на седмицата очакваме отговори. Въпросът е всичко да е ясно и да няма шум в системата", категоричен бе Красимир Каракачанов и добави, че има варианти да решим проблема.

Владимир Тошев каза, че ВМС са имали горчив опит. "Получили сме уж два нови двигателя. Оказва се, че са бракувани. Държавата плати 6 милиона лева за тях, корабът тръгна първо назад, сега върви като куцото магаре, едва едва върви", предупреди той. "Притеснявам се да няма нещо подобно тук", заяви герберът.

#МИГ #НС #Красимир Каракачанов #ВВС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"