Американска фирма ще обезопасява Петолъчката след взривовете

Американска фирма ще обезопасява Петолъчката след взривовете
Американските специалисти ще привършат работата си в Челопечене до три седмици и може да се захванат с района на Петолъчката. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американската фирма, която прочисти района на Челопечене след взривовете отпреди четири години, най-вероятно ще обезопаси и района на Петолъчката, където преди месец трима души загубиха живота си.

Компанията „Стърлиг“ в момента води предговори с „Берета Трейдинг“. Американските специалисти ще привършат работата си в Челопечене до три седмици, съобщи Нова телевизия.

Зад името „Горещо лято 2011“ се крие работата по прочистването на 33 декара, спадащи към епицентъра на взривовете отпреди четири години. До този момент необезопасени са останали около 700 квадратни метра.

Прочистването извършват американски специалисти и инженеро-сапьорска група от българската армия.

Ръководителят на екипите на фирма „Стърлинг“ заяви, че се прочистват всички остатъци от невзривени боеприпаси на дълбочина до един метър, както и всякакви остатъчни материали и артикули, които представляват опасност.

Българските сапьори се занимават с повърхностното прочистване. То, за разлика от дълбочинното, се прави на около 30 сантиметра. И тук обаче земята се минава сантиметър по сантиметър.

„При откриване на боеприпас независимо от какъв вид и какъв калибър задължително се извършва идентификация на този боеприпас“, коментираха специалистите.

До този момент са открити повече от 200 000 боеприпаса. В зависимост от това дали имат взривател или не в края на всеки работен ден те се откарват на различно място.

Взриватели са артилерийски снаряди с различен калибър. Съответно 85 мм, 122 мм, 152 мм. Патроните също са различни - стрелкови боеприпаси, патрони с калибър 12.5 и 14.5 мм.

Част от откритите боеприпаси се унищожава в пещ на място. Тъй като съоръжението е старо и напукано, в него не се поставя повече от два килограма тротилов еквивалент. А при взривяването се използва подривна машинка.

#Челопечене #взривове #Петолъчката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"