Ще отнеме ли Испания автономията на Каталуния?

Ще отнеме ли Испания автономията на Каталуния?
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Испанското правителство може да отнеме автономията на Каталуния, ако до утре Карлес Пучдемон не даде еднозначен отговор на въпроса обявил ли е независимост или не. Предупреждението дойде от вицепремиера Сорая Сантамария. А най-малко 200 хиляди души протестираха в Барселона срещу ареста на двама каталунски лидери, обвинени в подстрекателство към метеж. Протест, макар и продължил едва няколко секунди, имаше и в парламента в Мадрид, информира БНТ.

Часове преди да изтече поредният краен срок от Мадрид към Барселона, испанският премиер отправи призив за нормализиране на ситуацията. Мариано Рахой, премиер на Испания: Единственото нещо, за което моля господин Пучдемон, е да подходи разумно, балансирано и да постави интересите на гражданите на първо място - на всички испанци и на всички каталунци. Не мисля, че е трудно да се отговори на простия въпрос "обявихте ли независимост на Каталуния или не?". 

Според Рахой Пучдемон е стигнал до там, че вече дори комуникацията с него е невъзможна. Мариано Рахой, премиер на Испания: Каталунският парламент не работи от повече от месец и няма как да ги попитаме какво се случва там. Дори представителите им в Мадрид не могат да ги попитат. Не можем да се свържем с Пучдемон и да разберем какво всъщност иска той.Ако до 10 часа местно време утре Пучдемон все още не е внесъл яснота около независимостта, Мадрид има само един възможен ход - замразяване на автономията на Каталуния, което би било прецедент в испанската история.  

15-секунди - толкова продължи протестът на 50-ина каталунски депутати в парламента, които издигнаха плакат с в подкрепа на двама каталунски лидери, арестувани в понеделник. Срещу Жорди Санчес и Жорди Куишарт тече разследване за подстрекателство към метеж. 200 хиляди души протестираха и по улиците на Барселона. Със запалени свещи и призиви "Не сте сами" и "Свобода", демонстрантите настрояха за незабавното освобождаване на двамата арестувани. В протестите се включиха и регионалният лидер Карлес Пучдемон и кметицата на Барселона Ада Колау.

 

#Испания #Каталуния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"