Защо процесорите за смартфони вече използват изкуствен интелект

Защо процесорите за смартфони вече използват изкуствен интелект
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Интересувате ли се от това какво се крие под капака на вашия смартфон? Ако е така навярно сте запознати с факта, че чиповете за смартфони вече включват AI процесор.

Apple дадоха името „A11 Bionic“ на най-новия си процесор заради AI “Neural Engine”. Най-новият Kirin 970 изпъква с обработващ модул, който разчита на невронна мрежа - Neural Processing Unit (NPU), а новият смартфон на Huawei , който ще се захранва от този мощен процесор, от компанията го нарекоха "истински телефон с AI".

За следващия Exynos процесор на Samsung, също се говори, че ще има специален AI чип. Qualcomm всъщност е в челните редици, откакто стартира Hexagon DSP (цифров сигнален процесор) в своите Snapdragon модели и невронните мрежи преди няколко поколения. Intel, Nvidia и други компании също работят върху свои процесори за изкуствен интелект.

Има причини да се включват тези допълнителни процесори в днешните процесори за смартфони. Нуждата от обработка на гласовите команди и разпознаването на изображения в реално време бързо нараства. Както обикновено, обаче, има много неверни твърдения на маркетолози,  на които не трябва да се вярва, предупреждават от Android Authority.

Каква е реалността?

Компаниите биха искали да вярваме, че са разработили чип, който е достатъчно интелигентен, за да мисли сам или да може да имитира човешкия мозък, но дори съвременните лабораторни проекти в днешно време не са толкова футуристични. Тези нови проекти за процесори просто правят софтуерните задачи по-ефективни.

 

Съществува важна разлика между изкуствения интелект и машинното обучение, които заслужават да бъдат разграничени. AI е много широка концепция, използвана за описание на машини, които могат да "мислят като хора" или да имат някаква форма на изкуствен мозък с възможности, които много приличат на човешките. Машинното обучение само капсулира компютърни програми, предназначени за обработка на данни и вземане на решения въз основа на резултатите, с възможност да се учат от резултатите.

Невронните мрежи са компютърни системи, предназначени да помогнат на приложенията на машинното обучение да сортират данните, като позволяват на компютрите да класифицират данните по начин, подобен на този на хората. Това включва процеси като избиране на забележителности от една карта или идентифициране на марката и цвета на автомобила. Невронните мрежи и машинното обучение са умни, но определено не са разумна интелигентност.


Когато говорят за изкуствен интелект (AI), маркетинговите отдели придават по-общ смисъл на тази нова област на технологиите, което затруднява потребителите да разберат същността. Но като цяло ни е достатъчно да сме наясно, че всички производители внедряват нов компонент в своите процесори, което подобрява ефективността на задачите, които сега свързваме с интелигентните или AI асистенти. Тези подобрения се отнасят основно до разпознаването на глас и изображение, но има и други възможности за използване.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"