Новия антикорпуционен орган като комисията "Златанов" виждат от РБ

Новия антикорпуционен орган като комисията "Златанов" виждат от РБ
A A+ A++ A

"Изходът от разговорите на КСНС е кръгла нула и дава знак за политическа безплодност на институциите", отсичат в позицията си от Реформаторския блок.

Според политическия съюз провалът на първото и неразбирателството на второто заседание на Съвета са показали, че напъните за започване на ефективна борба с корупцията са провал.

Реформаторският блок изтъква, че за тях зад завесата на КСНС прозира тайният кроеж на управляващите - да създадат нова комисия "Златанов".

Че подобна комисия ще се превърне в "бухалка за преразпределяне на бизнеси", алармира формацията.

"Фалшивото състезание между беквокалите на ГЕРБ и БСП кой по-по-най по антикорупционност е просто игра на провалени, бездарни актьори", възмущават се политиците.

Позицията им е, че миналият КСНС, свикан от президента, е бойкотиран, а този от вторник - бламиран. Реформаторите отново се върнаха на шуробаджанащината и изтъкнаха, че тези случаи не са отговорили на очакването на българското общество за решаване на проблема с политическите назначения.

За политиците от РБ фактът, че крайното решение се оставя в ръцете на 44-тото Народно събрание, поставя всички граждани на България в ролята на губещи.

Тези, които трябва да бъдат проверени и наказани, ще решат да назначат и респективно как да овладеят новото ръководството.

 От РБ са категорични, че законът ще бъде мъртво роден, ако не предвижда възможност хората да подават анонимни сигнали. Според реформаторите трябва да се гарантира независимост при избора на ръководство на органа за борба с корупцията чрез участието на най-малко 2 институции (президент и парламент). Освен това според тях за необходими и редовни проверки за почтеност на служители и ръководство на органа и ежегоден външен мониторинг от партньорска европейска институция.

#КСНС #Реформаторския блок #ГЕРБ #БСП #РБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »