Българите са по-скоро оптимисти за европредседателството

Българите са по-скоро оптимисти за европредседателството
A A+ A++ A

Tри месеца преди България да поеме Председателството на ЕС българите са по-скоро оптимистично настроени за европредседателството, разпознаващи лидерството на министър-председателя на терена на международната политика, но със заявка към действия с подчертана защита на националния интерес. Това показва проучване, проведено от Института за политика, проследяващо обществените нагласи към европейските политики в България и оценката на българите за готовността на страната ни за провеждане на Председателството.

Проучването е проведено през септември сред хиляда пълнолетни българи.

Изследването установява страх от приемането на еврото като национална валута – 59%, и висока степен на неразбиране на ползите от този акт. Като основен аргумент в подкрепа на въвеждането се изтъква развитието на едър и среден бизнес - 43%. Противниците на тази идея – 47%, посочват като основен мотив за негативната си нагласа очакването за скрит скок на цените на стоките и услугите. Притесненията са особено силно изразени при хората с основно – 80%, и начално образование - 71%.

Резултатите очертават паралелното съществуване на проевропейски и патриотични нагласи, които обясняват одобрението – 55%, към водената от Унгария и Полша национална политика. Най-голям дял от тях се наблюдава при избирателите в лявото и крайно лявото политическо пространство - 70%, което се отнася и до населението над 56-годишна възраст.

Голямата тема за политиките спрямо емигрантите е характерна с високо неодобрение към действията и решенията на ЕС в тази насока - 44%. Типично разбиране на проблема и висока толерантност имат по-младите хора – 40%, и всички изследвани лица с най-ниския образователен статус. При последните обяснението идва от идентификацията им като настоящи или бъдещи емигранти.

На фона на проевропейските нагласи у българите се отчита висока степен на одобрение на Брекзит, разбиран като защита на националния интерес - 48%. Левият спектър изследвани лица преобладават в този начин на мислене - 62%.

#България #ЕС #европредседателството #проучване #Брекзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »