ЕС и НАТО тренират с Босна срещу терористи

ЕС и НАТО тренират с Босна срещу терористи
A A+ A++ A

Военен хеликоптер кацна, за да евакуира пострадали по време на полицейска акция срещу терористи, които са били заложници на летище в Сараево. Това е част от първите съвместни учения на мироопазващите сили на ЕС (EUFOR) в Босна с местната армия и полиция, съобщава Ройтерс, цитира news.bg 

При ученията, които са част от игрите "Бърз отговор 2017", се симулира също, че столицата Сараево е засегната от сериозно наводнение, при което мироопазващите сили помагат при евакуацията на населението. Тренират се и ситуации, при които има протести в страната, а също така и риск от терористични групировки, свързани с престъпни банди, които са трафиканти на оръжие и фалшиви документи.

"Това беше реалистично учение и възможност да се покаже, че имаме способностите, силата и решимостта бързо и ефективно да отговорим на всякаква заплаха за сигурността", каза босненският министър на сигурността Драган Мектич.

Петдневните учения, в които участват 600 миротворци с 400 британски и натовски войници, също включват разузнавателни дейности и наблюдение на големи територии в Босна. 

През 2015 г. Босна беше засегната от най-големите наводнения за последните 100 г., оставяйки хиляди хора без дом. Същата година двама войници и полицай бяха убити при отделни терористични атаки.

Мисията на ЕС в Босна е от края на 2004 г., заменяйки НАТО, за да поддържа сигурността след войната през 1992-1995 г. Мандатът на EUFOR многократно е удължаван.

Докато централното босненско правителство иска да се присъедини към НАТО, босненските сърби искат по-силни връзки с Русия.

#Сараево #ЕС #Босна #НАТО #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"