Меркел и Оланд отбелязаха 50 г. от помирението между Франция и Германия

Меркел и Оланд отбелязаха 50 г. от помирението между Франция и Германия
Ангела Меркел и Франсоа Оланд се срещнаха по повод 50-годишнината от френско-германското помирение. Снимка: Getty Images
A A+ A++ A

Френският президент Франсоа Оланд и канцлерът на Германия Ангела Меркел отбелязаха в неделя, 8 юли, в град Реймс, източна Франция, 50 г. от помирението на двете страни – противнички в двете световни войни.

Двамата говориха на площада пред катедралата на Реймс, град символ, където на 8 юли 1962 г. генерал де Гол и канцлерът Аденауер скрепиха помирението между двата народа, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Нашето приятелство вдъхновява Европа. Не искаме да поучаваме. Просто смятаме да дадем пример,“ заяви Оланд, който преди това заедно с Ангела Меркел поздрави войниците от френско-германската бригада.

Ръководителката на германското правителство му отговори на френски: "Да живее френско-германското приятелство!"

АФП отбелязва, че двамата са се обръщали един към друг със "Скъпи Франсоа" и "Скъпа Ангела", разцелували са се и след това са се здрависали със събралите се хора.

По повод вандалския акт, при който бяха осквернени гробове на германски войници от Първата световна война във военно гробище недалеч от Реймс – акт, който предизвика възмущението на френската политическа класа и от ляво, и от дясна, Оланд подчерта, че няма сила, която да хвърли сянка на приятелството между Германия и Франция.

Ангела Меркел даде висока оценка на връзките между Франция и Германия.

"Никой не е изключен и всеки може да се присъедини," изтъкна тя.

"Европа изживява криза и е изправена пред голямо изпитание. Днес ние трябва да завършим окончателно на политическо равнище икономическия и валутен съюз," херкулесова задача по думите й, но с която Европа е способна да се справи.

"Нашият шанс е в единството. Европа е нещо повече от една валута и в това отношение френско-германското приятелство е неизбежно. То беляза много силно европейското обединение, на което даде тласък," посочи канцлерът на Германия.

В неделя денят започна със серия прояви, организирани за 50-годишнината от подписването на Елисейския договор на 22 януари 1963 г. от генерал де Гол и канцлера Аденауер.

Този документ определя целите на френско-германското сътрудничество и бележи помирението между Франция и Германия след Втората световна война.

#Ангела Меркел #Канцлер на Германия #Франсоа Оланд #Президент на Франция #годишнина #помирение #Дружба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"