Над половината джипита у нас са на възраст над 55 години

Над половината джипита у нас са на възраст над 55 години
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

В момента у нас има само един специализант по обща медицина, който предстои да стане общопрактикуващ лекар. Оказва се, че над 60 процента от джипитата в България и над 50 процента от всички лекари са на възраст над 55 години. Това показват последните данни на Лекарския съюз, изнесени по време на здравна конференция на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, която се провежда в столицата. Подобна е ситуацията и при медицинските сестри, акушерките и фелдшерите, информира БНТ.

Различни проблеми в сектора бяха дискутирани по време на конференцията. Според председателя на федерацията д-р Иван Кокалов един от тях е, че Здравната каса продължава да бъде една голяма аптека. Предвид бюджета за догодина и разходите на здравноосигурителната институция, Кокалов заяви, че от Лекарския съюз едва ли ще успеят да договорят някакво чувствително увеличение на заплащането за различни услуги.

Кокалов обаче е категоричен, че тази промяна не трябва да се състои във въвеждането на диагностично свързаните групи, вместо клиничните пътеки, за което апелират редица политици. Проблемът е в това, че от една страна въпросната система, по която се предлага касата да плаща, е остаряла, а от друга – за да се внедри тя, ще трябва да се платят двойно повече пари, отколкото сега са заложени.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »