Стоичков: Мандатът ми като почетен консул е изтекъл преди 14 месеца

Стоичков: Мандатът ми като почетен консул е изтекъл преди 14 месеца
A A+ A++ A

Христо Стоичков заяви, че не е почетен консул на страната ни в Испания от 14 месеца насам, информира ДАРИК. 


Вчера от Министерството на външните работи заявиха, че стартира процедура за освобождаването на Камата като почетен консул на България в Кралството. Като мотиви от дипломатическото ведомство изтъкнаха публични изяви на Камата във връзка с провеждането на референдума в Каталуния и това, че той живее предимно в Щатите.
 
След референдума за независимост на Каталуния Стоичков се изказа в подкрепа на желаещите отцепване на автономната област от Испания. Той поиска оставката на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария.

Стоичков заяви, че Де Сантамария е последовател на бившия испански диктатор Франсиско Франко, че дядото, бащата и дори непълнолетния й син са последователи на генерала.

Впоследствие вицепремиерът каза, че ще съди Стоичков, а той отговори, че съжалява само за това, че е намесил сина на Де Сантамария.

България зае страната на Испания и ми показа червен картон заради Каталуния, обяви Стоичков. Той е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет от 29 юли 2011 г. Пише така: „Настоящият документ е с валидност за срок от 5 години.” От 2011-а до 2017-а не са 5 години... Срокът е изтекъл преди 14 месеца. И сега разбирам, че Министерски съвет щял да гласува нещо.Какво, къде, как?”, попита носителят на „Златната топка” за 1994 г.

 Стоичков обяснява, че в последните 14 месеца никой не го е търсил, за да бъде удължен мандатът му. "Рано или късно щеше да се разбере, че аз нямам нищо общо с функциите на почетен консул. Има си документи със срок и отговорности - държавата не ми е плащала, нито е плащала за офис, нито ток и телефон. И това вътре го пише точно и ясно. Нещатен - така пише. Ако някой иска да се направи нещастен, това си е негов проблем. Аз съм нещатен”, каза той.

#Христо Стоичков #почетен консул #Испания #Камата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"