Пирес: Бербо е един от най-добрите в историята на Юнайтед

Пирес: Бербо е един от най-добрите в историята на Юнайтед
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Легендарният халф на Арсенал Робер Пирес сподели, че Димитър Бербатов е сред най-добрите играчи, които някога са играли на "Олд Трафорд" с екипа на Манчестър Юнайтед. Французинът даде обширно интервю за предаването "Код Спорт" по "ТВ+", в което основен акцент бе сблъсъкът между България и Франция, но не този вчера в София, а преди 24 години в Париж.

"Да, играхме в големите дербита между моя Арсенал и неговия Манчестър Юнайтед", сподели Пирес, запитан за Бербо. "Според мен Бербатов е един от най-добрите нападатели и въобще най-класните играчи, които са били на "Олд Трафорд". За националния отбор на България той беше най-важният футболист. Вкара много голове. Надявам се, че сега е пример за младите играчи. Те могат да научат доста от един фантастичен футболист", изказа се ласкаво той за българския нападател.

Бившият играч на Арсенал разкри любопитни подробности от кошмара на "Парк де Пренс" през 1993 година, когато Емил Костадинов наказа "петлите". 

"Ние, французите, никога няма да забравим 1993 година. Бихте ни в Париж и това беше кошмар. За мен, за страната ми, за футболистите от националния ни отбор, за треньора ни... Ние бяхме убедени, че сме се класирали на световното и последния мач е просто една формалност. Така че, когато говорим за футбол, България е лош спомен за французите. Но иначе няма какво лошо да кажа за вас. И двата пъти в София бях посрещнат много топло. И на летището, и в хотела, и на стадиона имаше хора, които ме чакаха за снимки и автографи. Носиха фланелки на Арсенал. Много е приятно да се почувстваш специален.

Бях млад, но помня не само този мач. България се радваше на тим, който постигна много. Мисля, че не сте имали друго така силно поколение. Разполагахте с футболисти за големи мачове, за нощи като тази на "Парк де Пренс". Когато кажеш България, винаги изплува името на Христо Стоичков. Той е най-големият ваш футболист в моите очи. Благодарение на него по света знаят къде се намира България. Щастие е за малка държава да има фигура като Стоичков. Предполагам, че всички момчета във футбола ви искат да са като него.

За французите беше много тежко. Особено за треньора и за някои от футболистите. Някои спряха кариерата си в националния отбор. Федерацията каза: "Окей, пропускаме световното, но трябва да се подготвим за бъдещето." Под бъдеще се имаше предвид Мондиала през 1998 година, когато бяхме домакини. На треньорския пост дойде Еме Жаке, който вкара доста млади играчи в отбора. Миксът се оказа решаващ. Например Жаке вкара и мен в националния тим. Това беше през 1996 година. Играх с Дешан, Блан, Десаи, Джоркаеф. Всички те бяха страхотно интелигентни играчи с огромен опит. Когато си млад и влезеш в такъв тим, е много важно да има кой да те насочи. Да разбереш футбола, да възприемеш философията на отбора. Имах късмет. И така дойде световното през 1998 година", сподели Робер Пирес.

Французинът си спомни и за приказното световно първенство, което "петлите" спечелиха през 1998 година. Тогава те тръгнаха с победа с 3:0 срещу Южна Африка и завършиха с неочаквана класика срещу фаворита Бразилия.

"Наистина беше като приказка. Нашият отбор беше много добър. Ще се повторя, но миксът между стари и млади беше най-важното. Еме Жаке, нашият треньор, беше стратегът. Най-важният мач на първенството беше първият. Помня, че победихме Южна Африка с 3:0 в Марсилия. В никакъв случай не трябваше да позволим да стане грешка. Затова и напрежението бе голямо. Феновете ни подкрепяха истински, бяха чудесни.

Никога не е лесно. Беше изключително тежък мач. Играхме с огромно напрежение върху раменете. Да излезеш пред своя публика е хубаво, но и ужасно трудно. Феновете могат да са много щастливи накрая, но могат и да са в кошмарно настроение при загуба. Представете си да бяхме загубили, да не бяхме вкарали гол? Напрежението беше смазващо. Вярно е, че стартирахме и завършихме с 3:0. Финалът беше нещо фантастично за нас - играчите. А за страната това бе финалът мечта - Франция срещу Бразилия. Те бяха фаворитите, а ние - аутсайдерите. Но както знаем - в един мач, в един финал всичко е възможно", сподели Робер Пирес.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »