България е в топ 10 в света по тормоз в училище

България е в топ 10 в света по тормоз в училище
A A+ A++ A

Изследване на Световната здравна организация сред 43 страни поставя България сред първите 10 държави с най-висок процент на тормоз в училище. Това стана ясно от думите на Красимира Чобанова, началник сектор „Детска престъпност” в Министерството на вътрешните работи, по време на конференция „Как да спрем насилието в училище – три стъпки за по-безопасна учебна среда”, съобщава БГНЕС.

„Това се потвърждава и от онлайн изследване на УНИЦЕФ и Държавна агенция „Закрила на детето” през 2015 г. сред 6000 деца, от което става ясно, че вербалното насилие и физическата саморазправа е сред основните проблеми в училище. Според друго изследване на Института по криминалистика и криминология на МВР, около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище”, каза Чобанова.

Министерството на вътрешните работи участва активно във всички планове и програми, които касаят справянето с проблема с насилието в училище, допълни Чобанова.

Тя обобщи, че от 2000 г. се работи по програма, при която полицейски служители влизат в часа на класа и беседват с децата по различни теми. Целта е възпитаване на ценности и на спазване на правилата. Миналата година са проведени над 7000 лекции такива беседи в повече от 1500 училища. В 201 РПУ-та са създадени детски полицейски управления, които се грижат за децата извън училищно време. От две години съществува и сайт, който информира за безопасността в училище.

Експертът сподели, че според нея пътят към справяне с агресията в училищата са ясно установени правила на поведение със съответните санкции, ако те бъдат нарушени.

#топ 10

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »