Депутатите в спор по доклада за националната сигурност за 2016-а

Депутатите в спор по доклада за националната сигурност за 2016-а
A A+ A++ A

Русия не е заплаха за националната сигурност на България. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите за доклада на Министерския съвет за националната сигурност на страната за миналата година, съобщава ДАРИК.  Още в средата на миналия месец, когато докладът стана публичен, едно изречение предизвика много спорове в обществено-политическия живот. В доклада е записано, че „действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, мирна и свободна Европа”.

Като основна заплаха за националната сигурност се посочват рисковете от терористични нападания. Отчетено е, че през 2016 г. не са постъпвали конкретни данни за планирани и подготвяни терористични актове срещу български обекти или чужди обекти на територията на страната. Като заплаха за националната сигурност са посочени организираната престъпност, ДДС измамите, контрабандата на тютюн и тютюневи изделия, инвестирането на капитали със съмнителен произход, измамите с фондове на ЕС, корупцията, трафика на наркотични вещества, трафика на хора, фалшификацията на електронни платежни инструменти, престъпленията против собствеността и личността.

Въпреки това обаче основните дебати бяха насочени в посока Москва и заплаха ли е Русия за България. "Колеги, всеки заложи на това да обяснява каква заплаха е Русия за България. Такива думи няма в доклада. Но искам всеки народен представител да сподели, когато чете доклада и ще акцентирам на стр. 11, за която се прави най-големият коментар, дали всеки от Вас прочете внимателно за анексирането на Крим, за неспазване на Минските споразумения. България е част от силна и обединена Европа и в доклада това пише", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Валери Жаблянов от БСП предупреди Цветанов да не вярва сляпо в мантрата, че ЕС е една голяма и единна държава. "Искам да Ви предупредя за една опасност - да не тичате преди каруцата, преди влака или преди таксито. Защото да не вземе да се окаже, че не е една голяма държава. ЕС днес е това, което виждаме всички - изтъкан от противоречия, национални егоизми, взаимодействие на високо ниво, конфронтация и взаимодействие извън неговите граници, политическа и институционална общност. И когато някой пише подобни доклади, не е лошо да има представа и от този поглед върху ЕС", каза Жаблянов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също разкритикува доклада: "Посочването на заплахите и рисковете трябва да бъде заедно с идентифицирането на причините. Това в доклада липсва и затова нашите оценки са критични".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни защо не е подкрепила доклада за националната сигурност. "Този доклад показва цялата несъстоятелност на политиките на правителството на Бойко Борисов. Разделям го на три части. В едната част правителството на Борисов отчита какви реформи е направило през 2016-а година. Например - казва - направихме образователна реформа. Във втората част отчита резултата от тези реформи и казва например в образованието през 2016-а се увеличиха напускащите деца от училище, неграмотността и така нататък. И третата част - ще продължаваме по този път. Тоест направихме реформи, в резултат на тях се влоши състоянието на системите в България, но ние продължаваме по този начин. Не можем да подкрепим такава политика, затова гласувах против", каза Нинова.  

Въпреки всички спорове мнозинството в пленарната зала прие доклада на Министерския съвет за националната сигурност на страната за миналата година.

 

 

#Русия #България #заплаха #националната сигурност #ГЕРБ #Цветан Цветанов #терористични нападения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"