Японска журналистка почина след 159 часа извънреден труд за месец

Японска журналистка почина след 159 часа извънреден труд за месец
източник: pinterest.com
A A+ A++ A

Служителка на японската национална телевизия NHK е починала вследствие на преработване, след като е работила извънредно 159 часа за един месец, пише британският в. „Гардиън“, предава NOVA. 

Мива Садо, на 31 години, е работила в централата на телевизионния канал в Токио и за един месец си е позволила да вземе само два почивни дни. Тя умира от сърдечен удар през 2013 г., но едва сега работодателят й прави случая публично достояние, по искане на нейното семейство. Малко след инцидента службата за трудови стандарти в Япония обявява, че тя е претърпяла „кароши“ – смърт от преработване.

Младата жена е работила като политически репортер и в месеците преди смъртта си е отразявала избори в страната през юни и юли 2013 г.

Смъртта на Садо се очаква да окаже нов натиск върху японските власти за справяне с големия брой смъртни случаи, причинени от прекомерна работа, която се очаква да се полага от много служители в Япония.

Новината идва две години след друг подобен случай, при който млада служителка на рекламната агенция Dentsu се самоуби вследствие на прекомерния стрес от работата си. През април 2015 г. 24-годишната Матсури Такахаши отне живота си, след като е работила извънредно над 100 часа в месеца преди смъртта си. Няколко седмици преди това тя е написала в социалните мрежи, че иска да умре и е „физически и психически разбита“.

Нейният случай предизвика национален дебат за японската работната култура, при която често пъти служители са принуждавани да работят извънредно дълги часове, като по този начин те засвидетелстват своята отдаденост, дори и да има малки или никакви доказателства, че подобна дейност допринася за продуктивността.

Правителството на премиера Шиндзо Абе предложи да сложи таван на броя часове извънреден труд на месец от 100 ч. и да въведе наказания за компаниите, които позволяват на своите служители да прехвърлят това ограничение – мерки, които според критици все още излагат работниците на риск.

По данни на властите в Токио един от всеки петима служители в страната е застрашен от „кароши“. До 2016 г. над 2000 души са се самоубили заради стрес, свързан с работата им. В същото време стотици други са загинали от инсулт, инфаркт и други състояния, предизвикани от дългото време, прекарано на работното място.

#извънредно #Токио #почивни дни #инцидента #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай