Откриха наново западната крепостна стена

Откриха наново западната крепостна стена
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Археолози разкриват наново разкопаната с верижни машини от иманяри Рациария, някогашна столица на римска провинция Крайбрежна Дакия. Работят на обекта край видинското село Арчар от 2013 г. След като проучванията приключат, Рациария ще стане музей на открито, информира БНТ.

Античното селище Рациария е със седем века история и дори получава статут на римска колония. Опожарявано е от хуните, а последното нашествие е от иманяри, които нахлуват с багери и трактори. Сега археолозите се опитват да спасят за науката останките от Рациария, някогашна столица на Крайбрежна Дакия.

Археологическите разкопки са финансирани от Министерството на културата и тази година екипът работи близо месец. Проучват район северно от резиденцията на провинциалния управител и централната улица, където са открити късноантична баня и друга жилищна сграда, която продължава да разкрива мащаба си.

Стената с дебелина до три метра и половина, която пазела римската граница, е устояла и на иманярите. Намеренията на археолозите са, когато разкопките приключат, Рациария да се превърне в музей на открито.

Находки на същия археологически екип през миналата година пък ни отвеждат до самото начало на историята на Рациария. Открити са монети и керамика, които доказват, че градът се е появил около римски военен лагер през първи век, което доскоро само се е предполагало.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"