Демонстрация във Варшава в подкрепа на правата на жените

Демонстрация във Варшава в подкрепа на правата на жените
източник: pinterest.com
A A+ A++ A

Хиляди поляци се включиха в демонстрация във Варшава в подкрепа на правата на жените. Поводът бе първата годишнина от масовия протест срещу планираната пълна забрана на абортите, предава БНТ. 

Десетки хиляди поляци, облечени в черно, участваха в шествие във Варшава в защита на правата на жените. Според градския съвет на полската столица в шествието са участвали около 4000 души.

Агата: Родена съм в светска държава и искам това да остане така. Религията е личен въпрос. Абсолютно не съм съгласна с католическата гледна точка, налагана на всички граждани в нашата страна.

Към протестиращите се присъедини и носителка на Нобелова награда за мир.

Ширин Ебади, иранска юристка и носител на Нобелова награда за мир: Не трябва да оставате безмълвни пред погазването на вашите права. Една иранска жена стои пред вас и ви подкрепя. Гласът ви ще бъде чут по целия свят. Жените са една общност, независимо в коя държава живеят. Победата на една от нас е победа на всички. Жените представляват половината от обществото. Правителствата не могат да останат слепи за тази половина. Гласът на жените трябва да бъде чут.

Участниците в демонстрацията протестираха също срещу гласуван в края на май закон, който ограничава достъпа до т.нар. „хапче на следващия ден“, налично сега единствено по лекарско предписание. Демонстрантите изразиха несъгласие и заради спирането на националната програма за финансиране на процедурите ин витро.

#демонстрация #Варшава #правата на жените #забрана #абортите #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай