ЕК призова за диалог между властите в Каталуния и Мадрид

ЕК призова за диалог между властите в Каталуния и Мадрид
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Европейската комисия призова за бързо преминаване към диалог между властите в Каталуния и в Мадрид.

Съгласно испанската конституция неделното гласуване в Каталуния бе незаконно, се посочва в изявление на комисията, прочетено от говорител на институцията. За ЕК това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да бъде решен по силата на конституцията, добави говорителят, цитира ДАРИК. 

Настоящият състав на ЕК, както и предишният, вече се произнесоха, че ако бъде свикан референдум, съобразен с конституцията, това ще означава, че напускащият държавата регион ще напусне и ЕС. Извън правния поглед, ЕК вярва, че е време за единство и стабилност, не за разделение.

Призоваваме всички бързо да преминат от противопоставяне към диалог. Насилието никога не може да бъде средство в политиката. Вярваме във възможностите на премиера Мариано Рахой да се справи при пълно спазване на конституцията и основните права на гражданите, допълни говорителят.

Попитан по повод настояването на евродепутати от различни политически групи срещу Мадрид да бъде задействана процедурата по чл. 7 от договора за ЕС - отнемане правото на глас в Съвета - говорителят отговори, че ЕК е готова да участва в подобен разговор в Европейския парламент. Той уточни, че това следва от подчинеността на комисията на евродепутатите.


Изявления във втория ден на октомври бяха първата реакция по същество от страна на ЕК по повод събитията в Испания. До референдума ЕК избягваше отговори на тези въпроси, но на пресконференцията на следващия ден темата бе осъждана в продължение на близо час.

Досега ЕК повтаряше единствено позицията, известна от комисията под председателството на Жозе Барозу, че въпросът за Каталуния е вътрешен за Испания, както и че ако автономната област напусне испанската държава, тя ще напусне и ЕС, и ще трябва отново да кандидатства да бъде приета в Общността.

#Европейската комисия #диалог #Каталуния #Мадрид #Испания #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »