Конфликтът между Съвета на ЕС и ЕП спира разширяването на Шенген?

Конфликтът между Съвета на ЕС и ЕП спира разширяването на Шенген?
През юни Европейският парламент и Съветът влязоха в конфликт заради отхвърлените от министрите предложения за реформа на Шенген. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Сблъсъкът между Съвета на ЕС и Европейския парламент, настъпил през юни, може да блокира очакваното разширяване на Шенгенското пространство през септември.

Прогнозата е на представители на кипърското председателство на ЕС, пожелали анонимност, предаде Дарик радио.

Според тях е възможно конфликтът между двете институции да бъде използван като повод за временното замразяване на разширяването на зоната, свободна от граничен контрол.

Те коментираха, че България и Румъния биха били ощетени несправедливо от подобно развитие на обстоятелствата.

По мнението на представители на председателството, преди всичко е важно какъв ще бъде резултатът от изборите в Холандия, насрочени за 12 септември.

През март Европейският съвет реши, че Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи следва да разгледа въпроса с приемането на България и Румъния в Шенген на заседанието си на 19 и 20 септември.

През юни Европейският парламент и Съветът влязоха в конфликт заради отхвърлените от министрите предложения за реформа на Шенген.

Европейската комисия предлагаше тя да получи властта да преценява молбите на страните от пространството за временно възстановяване на граничния контрол в срок до една година при много специфични обстоятелства.

Вместо да подкрепи това предложение, Съветът гласува възможност държавите едностранно да възстановяват границите временно, без да се допитват до мнението на ЕК.

В резултат на това Европейският парламент замрази преговорите си със Съвета по пет теми от сферата на правосъдието и вътрешните работи.

Експерти от Съвета коментираха за БТА, че са в ход дипломатически преговори за преодоляването на конфликта, като един от възможните варианти е Еврокомисията да оттегли предложението си.

Коментарите на кипърските представители идват на фона на процесите в Румъния, довели до петъчното решение на парламента в Букурещ за отстраняването на президента Траян Бъсеску.

Председателят на комисията Жозе Барозу заяви по този повод, че комисията завършва работата си по доклада по механизма за сътрудничество и оценка, който ще обобщи напредъка на Румъния за последните пет години.

Настоящите развития може да изложат на опасност постигнатия през годините напредък, заяви Барозу.

Междувременно правителството в Хага зае миналата година позиция, според която Холандия – единствената страна в ЕС, която се противопоставя на разширяването на Шенген, би променила мнението си при положителен доклад на Европейската комисия в следващите дни.

#Съвета на ЕС #Европейския парламент #Европейската комисия #Еврокомисията #Кипър #Холандия #България #Румъния #ЕК #ЕС #Шенген #Траян Бъсеску #президент #Жозе Барозу #Букурещ #Хага

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"