Каталуния реши на референдума: Иска независимост

Каталуния реши на референдума: Иска независимост
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви, че 90 процента от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост. 

Говорителят на правителството Жорди Турул каза, че в референдума са участвали 2,26 милиона души и 2,02 милиона са гласували за независимост.
 
Гласували са около 42,3 процента от общо 5,34 милиона избиратели в Каталуния, добави ДАРИК. 

Бюлетина с "не" са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните - 0,9 на сто. 

"Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин", каза говорителят на правителството Жорди Турул. 

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, заяви от своя страна премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в тържествено обръщение, цитирано от световните агенции.
 
"Граждани на Каталуния, ние извоювахме правото да имаме независима държава, която да стане република", заяви Пучдемон и приветства мобилизацията на милиони хора за участие в референдума за независимост, въпреки че той бе забранен от испанското правосъдие. 

Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава, продължи Пучдемон, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.
 
"Ние сме европейски граждани и страдаме от посегателства над нашите права и свободи", каза премиерът и призова ЕС да предприеме бързи действия. Той добави, че до няколко дни неговото правителство ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент, за да може той да приложи закона за референдума. Той предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания. 

#Каталуния #референдум #независимост #демокрацията #Карлес Пучдемон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »